Νέα μέτρα για τον Covid-19: Έρχεται δεύτερο κύμα μέσα στον Αύγουστου;

0
237

Σε κατάσταση “κόκκινου” συναγερμού είναι οι υγειονομικές αρχές τις χώρας μετά τα χθεσινά 78 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 17 ήταν εισαγόμενα αλλά και τους τρεις θανάτους που αυξάνουν τη μακάβρια λίστα του Covid-19 σε 126. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη τα κρούσματα ήταν 65 και 57 την Τετάρτη. Την ίδια ώρα, μέσα σε πέντε ημέρες, από τις 27 έως  31  Ιουλίου, κατεγράφησαν τέσσερις νεκροί και συνολικά 287 κρούσματα!

Ειδικότερα σύμφωνα με τη χθεσινή  επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ  εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως, 24 κρούσματα στην Αττική, 18 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 3 κρούσματα στη Βοιωτία, 2 κρούσματα στη  Ζάκυνθο, 2 κρούσματα στην Καβάλα, 2 κρούσματα στην Κοζάνη, 2  κρούσματα στη  Χαλκιδική, 2 κρούσματα στη Λευκάδα, 1 κρούσμα στην Κεφαλονιά, 1 κρούσμα στα Δωδεκάνησα, 1 κρούσμα στη Λέσβο, 1 κρούσμα στη Μαγνησία, 1 κρούσμα στην Πέλλα και 1 κρούσμα στη Φλώρινα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 4.477 από την αρχή της πανδημίας έως χθες, ενώ αυξήθηκαν και οι διασωληνωμένοι από 7 που ήταν την Πέμπτη σε 9 την Παρασκευή.

Νέα μέτρα

Καθώς λοιπόν η πανδημία φαίνεται να αναζωπυρώνεται και στη χώρα μας, η λήψη νέων μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς  αποτελούσε μονόδρομο.

Έτσι λοιπόν:

-Από σήμερα 1η Αυγούστου (κάλο μήνα) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

-Από σήμερα έως 15 Αυγούστου απαγορεύονται οι επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, αστέγων και νοσοκομεία, καθώς και των ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία.

Ειδικά για τα νοσοκομεία:

Όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.

-Από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου αυστηρά 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, κηδείες και βαφτίσεις κλπ).

-Απαγόρευση όρθιων σε μπαρ.

-Παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους έως 31 Αυγούστου.

-Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού.

-Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.

– Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

– Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

– Παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

– Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).