Παγκόσμια ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 στην Ινδία

0
100

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλεί στους επιστήμονες αλλά και στις κυβερνήσεις, η επιδημιολογική έκρηξη της πανδημίας στην Ινδία εξαιτίας του  διπλά μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Οι εικόνες με τα χιλιάδες πρόχειρα κρεματόρια των νεκρών θυμάτων του κορωνοϊού που αποτεφρώνονται καθημερινά από συγγενείς τους, δίπλα σε ποτάμια, δρόμους και γέφυρες προκαλούν σοκ στην παγκόσμια κοινότητα. Παράλληλα τα δυσοίωνα στοιχεία προκαλούν απελπισία στους ανθρώπους. Τον τελευταίο μήνα καταγράφονται περισσότερες από 300.000 νέες διαγνώσεις 2.000 νεκρούς την ημέρα. Οι ερευνητές μελετούν πυρετωδώς την επίδραση μεταλλαγμένου στελέχους στο γηγενές πληθυσμό για να δουν τι συμβαίνει στην Ινδία.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά την ακμή του πρώτου κύματος, το οποίο για τους ειδικούς ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο, εντοπίζονταν στην εν λόγω χώρα περίπου 100.000 νέες διαγνώσεις και σημειώνονταν 1.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Ωστόσο, τρόμο προκάλεσε η «επίθεση» του δευτέρου κύματος με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε μολυνθεί και άρα είχε ανοσία από το πρώτο κύμα. Μάλιστα, από οροεπιδημιολογικές μελέτες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες προέκυψε  ένα ποσοστό αντισωμάτων από 20% μέχρι και 50%, γεγονός που θα λειτουργούσε ως κυματοθραύστης για το δεύτερο κύμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Η σφοδρότητα του δεύτερο κύματος θα μπορούσε να αποδοθεί στην έλευση κάποιου μεταλλαγμένου στελέχους που είτε έχει μικρό ποσοστό διασταυρούμενης ανοσίας με τα στελέχη που προκάλεσαν το πρώτο κύμα είτε έχει αυξημένη μεταδοτικότητα όπως το βρετανικό στέλεχος.

Το διπλά μεταλλαγμένο στέλεχος

Από τα τέλη Μαρτίου στην περιοχή Maharashtra της Ινδίας υπολογίζεται ότι 20% των στελεχών, για τα οποία έχει διαβαστεί το γονιδίωμα, ανήκουν στον κλάδο Β.1.617. Πρόκειται για «διπλά-μεταλλαγμένο» στέλεχος καθώς φέρει δυο μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας, την E484Q και την L254R που θεωρούνται πιθανώς σημαντικές, αφού σε πειράματα φαίνεται ότι έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη δράση κάποιων εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην θέση 484 της πρωτεΐνης της ακίδας στο νοτιοαφρικάνικο και στο βραζιλιάνικο στέλεχος έχει καταγραφεί μετάλλαξη E484K που σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή.

Σημειώνεται ότι κάποιοι κάνουν λόγο για Ινδικό στέλεχος, αλλά δεν γνωρίζουμε αν όντως η χώρα προέλευσής του ήταν η Ινδία. Η πιο παλιά αλληλουχία του συγκεκριμένου στελέχους που έχει διαβαστεί ανάγεται στις 5 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους και έχει απομονωθεί στο Ηνωμένου Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 22 και 23 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Ο δε ρόλος του συγκεκριμένου στελέχους στην έλευση του δεύτερου κύματος στην Ινδία δεν έχει διευκρινιστεί.

Αφενός στην περιοχή Maharashtra η συχνότητα του συγκεκριμένου στελέχους έχει ξεπεράσει το 60% των νέων διαγνώσεων, αφετέρου δεν έχει ακόμα καταγραφεί σε άλλες περιοχές της Ινδίας με επιδημιολογική έξαρση. Ως εκ τούτου, δεν είναι ασφαλές  να γίνεται λόγος για στέλεχος με παρόμοια δυναμική με το «βρετανικό» στέλεχος.