Πανεπιστήμιο Στάνφορντ: Από 100.000 έως 200.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα

0
340

Την εκτίμηση ότι ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα κυμαίνεται από 100.000 έως και 200.000 εξέφρασε ο Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης. Ωστόσο διευκρίνισε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για την Ελλάδα, για να μιλήσει με μεγαλύτερη σιγουριά.

Συγκεκριμένα ο κ. Ιωαννίδης βασίστηκε στη μελέτη τεστ αντισωμάτων που πραγματοποίησε η δική του ερευνητική του ομάδα στις Η.Π.Α αλλά και σε αντίστοιχη μελέτη που έγινε στη Γερμανία. Και οι δυο έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο βαθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που εντοπίζουν οι έλεγχοι των αρμοδίων επιστημονικών φορέων.

Συγκεκριμένα ο έλεγχος ανίχνευσης αντισωμάτων που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του κ. Ιωαννίδη, σε δείγμα 3.300 ατόμων, αντιπροσωπευτικό για το γενικό πληθυσμό της επαρχίας Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι η εξάπλωση της νόσου Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κάτι που εκτιμάται ότι συμβαίνει σε όλες τις χώρες.

Η μελέτη, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν γρήγορα τεστ αντισωμάτων δείχνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή τα πραγματικά κρούσματα είναι 50 έως 85 φορές περισσότερα. Εκτιμάται ότι 48.000 έως 82.000 άνθρωποι από τους περίπου 2.000.000 κατοίκους είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και όχι 1.000 που ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Σάντα Κλάρα στις αρχές του μήνα.

“Το κύριο μήνυμα είναι ότι η λοίμωξη φαίνεται να είναι 50 έως 85 φορές συχνότερη στην περιοχή από ό,τι δείχνουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά, άρα και η θνητότητα είναι 50-85 φορές μικρότερη από ό,τι νομίζαμε” όπως εξηγεί κ. Ιωαννίδης και συνεχίζει: «Νομίζω ότι είναι τα καλύτερα δυνατά νέα και φαίνεται να συμφωνούν με προ-ανακοινώσεις άλλων μελετών επιπολασμού από Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και μελέτες καθολικής διαλογής σε άστεγους στη Βοστώνη (36% θετικοί, όλοι ασυμπτωματικοί), καθώς και σε έγκυες που γέννησαν στη Νέα Υόρκη (15% θετικές, σχεδόν όλες ασυμπτωματικές). ‘Αρα η θνητότητα της λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ κοντά στο 0,1% της γρίπης, αν και φυσικά μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερη, όταν ένα σύστημα υγείας καταρρέει και δεν μπορεί να φροντίσει ασθενείς, όπως πχ στο Κουίνς ή στο Μπέργκαμο» λέει.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Αν πρέπει να κάνω μια εικασία, ο πιθανός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα, είναι κάπου 100.000-200.000, ίσως και μεγαλύτερος, με κάθε επιφύλαξη βέβαια, καθώς χρειαζόμαστε πραγματικά δεδομένα για να ξέρουμε με μεγαλύτερη σιγουριά».