Μειώνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, στους 117 οι νεκροί

0
397

Λιγοστεύουν τα κρούσματα στην Ελλάδα αναπτερώνοντας τις ελπίδες για σταδιακή άρση της καραντίνας σε μια εβδομάδα, εάν συνεχιστεί η μείωση της καμπύλης. Σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην τακτική ενημέρωση για την πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας από το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν έξι θάνατοι αυξάνοντας τη μακάβρια λίστα σε 117 νεκρούς. Από αυτούς οι 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα εντοπίστηκαν μόλις δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, αυξάνοντας τα συνολικά κρούσματα σε 2.245. Από αυτά, 570 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 950 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα  61 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στην εντατική, ενώ 44 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κ. καθηγητής αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες αντισωμάτων από τις οποίες δημοσιοποιήθηκαν προκαταρκτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των κρουσμάτων, μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από όσους έχουν ανακοινωθεί σε κάποιες χώρες.

Ακόμα τόνισε ότι φαίνεται να επιβεβαιώνεται η υπεροχή του ιού στους άνδρες, ενώ επεσήμανε ότι καταγράφηκαν θρομβώσεις σε πολλούς ασθενείς.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε πως θα απαιτηθεί μάσκα στους κλειστούς χώρους, όπως άλλωστε γίνεται και στο εξωτερικό  και  φυσικά θα γίνεται στενότερη παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

“Παρακολουθούμε και το τι κάνουν οι άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα σχέδιά μας”, είπε ο καθηγητής.

Εκτίμησε πως έχουμε περιορίσει σημαντικά τη διασπορά του ιού, λέγοντας πως ο δείκτης R0 είναι της τάξης του 0,6.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως χρειάζεται μεγάλη υπομονή για την άρση των μέτρων «Αν χαλαρώσουμε μπορεί να ανατραπούν όσα έχουμε πετύχει» είπε  και τόνισε ότι: «Τις τελευταίες ημέρες κάναμε ένα βήμα μπροστά» αποτιμώντας την ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στα μέτρα προστασίας τις ημέρες του Πάσχα και χαρακτήρισε το φετινό «διαφορετικό Πάσχα» ως ένα «συλλογικό παράδειγμα συλλογικής υπευθυνότητας».

Επίσης ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες έφτασαν στη χώρα μας 10 πτήσεις, με 643 επιβάτες, εκ των οποίων μόλις οι 3 βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι δίνεται παράταση στην απαγόρευση μετακίνησης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης για την αποφυγή συνωστισμού.

Συγκεκριμένα το παραλιακό μέτωπο θα παραμένει κλειστό μέχρι τις 27 Απριλίου τις καθημερινές από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στις κινητές μονάδες, σημειώνοντας πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθούν στους δρόμους, για να επιτελέσουν το έργο τους. Σημείωσε πως θα κάνουν τεστ στον πληθυσμό, λέγοντας πως δεν σχετίζονται με την άρση των μέτρων αποστασιοποίησης.

Για τις προσλήψεις, είπε πως έως την Μ. Πέμπτη  είχαν προσληφθεί στο σύστημα Υγείας 3.073 άτομα, εκ των οποίων οι 381 γιατροί.