Αισιόδοξα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση της Κολχικίνης σε 60 ασθενείς με κορωνοϊό

0
544

Σε τρεις εβδομάδες θα γνωρίζουν οι Έλληνες επιστήμονες εάν η Κολχικίνη είναι τελικά το φάρμακο που θα θεραπεύει τις βαριές πνευμονίες και τις καρδιοπάθειες, που προκαλεί ο κορωνοϊός στους ασθενείς. Και σε λιγότερο από ένα χρόνο ξένοι επιστήμονες θα γνωρίζουν εάν μπορούν να τη χορηγήσουν προληπτικά όπως δίνουν τα αντιγριπικά φάρμακα σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Την παραπάνω εκτίμηση έκανε ο καθηγητής ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο www.ygeia50plus.gr ξεκαθαρίζοντας ότι: «Η Κολχικίνη δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό αλλά καταπολεμά και μειώνει την επικίνδυνη φλεγμονή που προκαλεί στην καρδιά και τους πνεύμονες του ασθενούς».

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω εκτίμηση του καθηγητή βασίζεται στα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της Ελληνικής μελέτης που πραγματοποιείται εδώ και 15 ημέρες σε 120 Έλληνες ασθενείς που νοσούν βαριά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, όπως μας είπε ο κ. Στεφανάδης, η Κολχικίνη που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, δηλαδή της φλεγμονής του μυοκαρδίου, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τις βαριές επιπλοκές που προκαλεί ο φονικός ιός στην καρδιά και τους πνεύμονες: «Από τη μελέτη που διεξάγουμε έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αυτό που διαπιστώσαμε στους 60 ασθενείς από τους 120 ασθενείς με κορωνοϊό που χορηγούμε Κολχικίνη είναι ότι οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά, όπως και τα ηωσινόφυλα (κατηγορία πολυμορφοπύρηνων λευκών αιμοσφαιρίων, συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση πολυκύτταρων παράσιτων και ορισμένων λοιμώξεων) ενώ και ο δείκτης Τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο, μειώνεται εξίσου σημαντικά. Αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα πολύ σημαντικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια  διπλή τυφλή μελέτη στην οποία  συμμετέχουν 120 ασθενείς, με σοβαρές επιπλοκές από τους οποίους οι 60, εκτός από το κοκτέιλ φαρμάκων που τους χορηγείται, λαμβάνουν επίσης και Κολχικίνη ενώ οι  άλλοι 60  δεν τη λαμβάνουν.

Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης έχει την επίβλεψη της μελέτης, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο και μια ομάδα 100 ερευνητών μεταξύ των οποίων και Λοιμωξιολόγων υπό την εποπτεία του καθηγητή Παναγιώτη Γαργαλιάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η Κολχικίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συμβάλει στην αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας. «Πάνω σε αυτό το σκεπτικό γεννήθηκε η ιδέα να μελετήσουμε το συγκεκριμένο δοκιμασμένο  φάρμακο στον κορονοϊό» εξηγεί ο κ. καθηγητής.

Όσον αφορά την προ- νοσοκομειακή φάση του ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε στην μελέτη που διεξάγουν Καναδοί ερευνητές οι οποίοι πραγματοποιούν ένα επιστημονικό  πρωτόκολλο με Κολχικίνη που χορηγούν προληπτικά σε 6.000 ασθενείς: «Οι Καναδοί ψάχνουν να βρουν ένα φάρμακο που προλαμβάνει και μειώνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που πυροδοτεί οι ιός, το οποίο πιθανότατα να δρα προληπτικά».

«Πιστεύω ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο οι επιστήμονες θα έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν την Κολχικίνη προληπτικά, όπως τα αντιγριπικά φάρμακα, δηλαδή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά στις έρευνες».