Πάσχα στην πόλη λόγω… κορωνοπάρτι. Έκρηξη του ιικου φορτίου στα λύματα. Τι λένε οι ειδικοί

0
122

Πάσχα στην πόλη φαίνεται να αποφασίζουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζουν από τις 10.00 σήμερα το πρωί. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν τους αφήνουν περιθώρια καθώς η πανδημία του SARS-CoV-2 σαρώνει τη χώρα. Συγκεκριμένα η επιδημιολογική  εικόνα της χώρας μας έχει ως εξής:

Συνολικά από την αρχή της πανδημίας οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 9.600 (9.627 χθες), 5.500 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας εκ των οποίων  847 διασωληνωμένοι (χθες). Οι μέσος όρος εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία καθημερινά είναι  500 την τελευταία εβδομάδα (402 χθες).

Από τα Χριστούγεννα καθημερινά τα κρούσματα είναι πάνω από 3.500, (3.789 χθες) ενώ ο φόρος αίματος είναι 80 νεκροί κάθε 24ωρο (87 χθες).

Την ίδια ώρα τα κορωνοπάρτι καλά κρατούν με τους νέους και την αστυνομία, να παίζουν «κρυφτούλι» κάθε βράδυ στις πλατείες και στα διαμερίσματα.

 Νικόλαος Θωμαΐδης: Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», είπε ότι η μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα αλλά και σε νοσηλείες. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η συνολική εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας αφορά δραστηριότητες που έγιναν το Σαββατοκύριακο πριν από τις 12 Απριλίου και αποτυπώθηκε στα λύματα μέσα σε μία–δύο ημέρες.

Ο καθηγητής θύμισε ότι το διάστημα εκείνο άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα και παρατηρήθηκε συνωστισμός στην παραλιακή και σε περιοχές του κέντρου, ενώ μετά ακολούθησαν τα κορωνοπάρτι.

Το προηγούμενο Σάββατο, 17 Απριλίου, παρατηρήθηκε το υψηλότερο ιικό φορτίο στα λύματα στο τρίτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό μια συντριπτική πλειοψηφία των φορέων να είναι ασυμπτωματικοί και να συμβάλλουν στη διασπορά.

Παυλάκης: Μπορεί να έχουμε 4ο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι

Επίσης ο καθηγητή Ιατρικής και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, ξεκαθάρισε ότι η μη τήρηση των μέτρων και τα κορωνοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και προσέθεσε πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι».

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, γι΄αυτό είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα 4ο κύμα μέσα στο Καλοκαίρι.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην Κυβέρνηση θα ανακοινωθούν το απόγευμα στις 19.00 από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.