Πέντε έξυπνες επιλογές για να θωρακίσουμε το συκώτι μας!

0
705

Το ήπαρ είναι το βιοχημικό εργαστήριο του ανθρώπινου οργανισμού καθώς εκτελεί πολλές και διαφορετικές λειτουργίες ταυτόχρονα. Το συκώτι μας, λοιπόν, μετατρέπει την τροφή που τρώμε σε ενέργεια, αποτοξινώνει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες που εισάγονται στον οργανισμό, όπως αλκοόλ και ρύπους. Επίσης  αποθηκεύει βιταμίνεςλίπος, σάκχαρα, και μέταλλα και προμηθεύει με αυτά το σώμα όταν τα χρειάζεται. Επιπλέον παράγει τη χολή που διασπά τα λίπη, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα αλλά και  ορμόνες, που μεταξύ άλλων ρυθμίζουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία. Ομολογουμένως το ήπαρ κάνει πολλά για εμάς και για να συνεχίσει να μας προσέχει θα πρέπει …να το προσέχουμε και εμείς!

«Το ήπαρ απομακρύνει όλες τις τοξίνες, απομακρύνει τις φαρμακευτικές ουσίες από τον οργανισμό και διασπά τα συστατικά των τροφών» εξηγεί ο δρ Saleh Alqahtani διευθυντής Κλινικών Μελετών για το Ήπαρ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η κίρρωση του ήπατος και η λιπώδης νόσος του ήπατος αποτελούν δυο από τις μεγαλύτερες απειλές της υγείας του ζωτικού αυτού οργάνου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία αυτού του ζωτικού μας οργάνου; Παρακάτω ο δρ. δρ Saleh Alqahtan μας δίνει πέντε χρήσιμες συμβουλές για την υγεία του ήπατος και καλά θα κάνουμε να τις ακούσουμε με προσοχή:

1.Με μέτρο το αλκοόλ. Απαιτείται προσεκτική και με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι βαρείς πότες από κίρρωση του ήπατος. Ο κίνδυνος ουλώδης ιστός να αρχίζει να αντικαθιστά τον υγιή ηπατικό ιστό, ελλοχεύει και για όσους καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ της τάξεως των 120ml σκληρού ποτού για τους άνδρες και των 60ml για τις γυναίκες.

2.Προσοχή στα τοξικά. Συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης σε τοξικές ουσίες και χημικά προϊόντα που μπορεί να βλάψουν το ήπαρ.

3.Για την πρόληψης της ηπατίτιδας Α, Β και C. Συστήνεται η σεξουαλική επαφή με προφυλάξεις. Οι ιοί της ηπατίτιδας B και C μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνιες νόσους και τελικά να καταστρέψουν το ήπαρ. Μπορούν να μεταδοθούν από το αίμα και τα υγρά του σώματος. Σημειώνεται ακόμη ότι Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προβλέπει τον εμβολιασμό των παιδιών για την Ηπατίτιδα Β και Α.  Επίσης το καλό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο. Η ηπατίτιδα Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένο νερό ή φαγητό.

4.Φάρμακα και βότανα. «Ο κύριος λόγος που οι κλινικές μελέτες σταματούν ή αποσύρονται φάρμακα από την αγορά είναι το ήπαρ» προειδοποιεί ο δρ Alqahtani και προσθέτει ότι για τις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 20% των λοιμώξεων του ήπατος προκαλείται από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Μάλιστα στη βάση δεδομένων του αμερικανικού συστήματος υγείας (National Institutes of Health, NIH) έχουν καταγραφεί οι τοξικές για το ήπαρ ουσίες.

5.Άσκηση και διατροφή. Η συστηματική άσκηση και η σωστή διατροφή αποτελούν ασπίδα προστασίας για την συνολική υγεία και το ήπαρ ειδικότερα. Σημειώνεται ότι η αποφυγή της παχυσαρκίας θωρακίζει τον οργανισμό και από την λιπώδη νόσο του ήπατος