Παίδων «Αγία Σοφία»: Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα. Μόνο μια μονάδα σε κάθε ασθενή με Μεσογειακή Αναιμία από αύριο

0
2019

Σοβαρή έλλειψη αίματος αντιμετωπίζει η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με συνέπεια από αύριο οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς να μην έχουν την αναγκαία ποσότητα αίματος που χρειάζονται με σοβαρές συνέπειες για την ζωή τους. Επίσης προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ασθενείς με λευχαιμίες, τα χειρουργεία αλλά και τα τροχαία ατυχήματα.

Το επείγον έγγραφο της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τους ασθενείς της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας, αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, που καλούνται τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς που έχουν αύριο προγραμματισμένα ραντεβού για μετάγγιση αίματος: «Ενημερωθήκαμε από το Τμήμα  Αιμοδοσίας ότι λόγω ειδικών συνθηκών από αύριο 29 Ιουλίου, υπάρχει σοβαρότατο θέμα έλλειψης αίματος και ο κάθε ασθενής είναι δυνατό να καλυφθεί με μια μονάδα αίματος».

Ποιες είναι αυτές οι ειδικές συνθήκες όμως; Γιατί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας υπολειτουργεί και δεν συγκεντρώνει και στη συνέχεια δεν διανέμει το αίμα στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων της χώρας  ανάλογα με τις ανάγκες τους; Γιατί έχουν σταματήσει οι αιμοδοσίες στους Δήμους και στις κοινότητες από τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας και όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη αίματος όλο το χρόνο; Γιατί έχει σταματήσει η  καμπανιά ενημέρωσης για την αιμοδοσία από τη στιγμή που η  ανάγκη για την αύξηση του αριθμού των αιμοδοσιών είναι συνεχής;

«Ποιες είναι οι ειδικές συνθήκες; Ο Αύγουστος; Μα κάθε χρόνο έχουμε και Αύγουστο και Χριστούγεννα!» είπε στο www.ygeia50plus.gr η γιατρός Βάνα Μυρίλλα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) και ασθενής.

Το πρόβλημα είναι καθημερινό και όλο το χρόνο, όπως σημειώνει η κ. Μυρίλλα και οι  λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον το 2013 μείωσαν την εισαγωγή αίματος από την Ελβετία κατά 50% και από 50.000 μονάδες αίματος που έρχονταν για τους 3.000 περίπου ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία, σήμερα έρχονται μόνο 25.000! Αποφάσισαν να μειώσουν τις εισαγωγές χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο αιμοδοσίας απόδειξη το γεγονός ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) υπολειτουργεί.

«Ζητάς 100 μονάδες αίματος από το ΕΚΕΑ και σου στέλνουν 10» μας λέει η πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ και συνεχίζει: « Επίσης δεν υπάρχει συντονισμός στις αιμοδοσίες.Το ΕΚΕΑ δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Ωραίος ο σχεδιασμός αλλά χρειάζεται να το δούμε και στην πράξη. Αύριο οι άνθρωποι χρειάζονται αίμα. Και μας λένε όσοι φέρουν έναν δικός τους αιμοδότη θα πάρουν τις δυο μονάδες αίματος που έχουν ανάγκη. Οι υπόλοιποι μόνο μια. Και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία. Είναι οι λευχαιμίες, τα χειρουργεία, τα τροχαία»!

Ένας άλλος σοβαρότατος λόγος είναι ότι τα Τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων δεν λειτουργούν το απόγευμα. Όποτε ο αιμοδότης αναγκάζεται να πάει μόνο πρωινές ώρες. Και εάν δουλεύει δεν θα πάει.

Ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ενημέρωση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας επειδή τα μηνύματα για τις ανάγκες στην αιμοδοσία ήταν καθημερινά υπήρχε μεγάλη προσέλευση αιμοδοτών στα νοσοκομεία: «Είχαμε καθημερινά στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» 40-50 αιμοδότες την ημέρα. Τώρα που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, έχει ξεχαστεί και το θέμα με τις ελλείψεις αίματος γι΄ αυτό είναι πολύ έντονο» μας είπε η κυρία Μυρίλλα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος ο κόσμος δεν έχει πάει διακοπές όπως πέρυσι  και οι αιμοδότες δεν έχουν φύγει για διακοπές, ωστόσο οι ελλείψεις αίματος  υπάρχουν γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση και όλοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί…