Covid-19 και γρίπη: Πώς να προστατευτούμε από τη διπλή απειλή του χειμώνα;

0
286

Δέκα τρόπους για την προστασία μας από τον Covid-19 και τη γρίπη, το διπλό κίνδυνο που μας απειλεί το φετινό χειμώνα, προτείνουν ειδικοί προκειμένου να περάσουμε τους επόμενους μήνες όσο το δυνατόν πιο ακίνδυνα. Τρείς επιστήμονες από τις Η.Π.Α, εκ των οποίων ο ένας Έλληνας, περιγράφουν στο  επιστημονικό περιοδικό The Conversation τα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας τους επόμενους δύσκολους μήνες.

Συγκεκριμένα η Κριστίν Κρούντο Μπλάκμπερν Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Πρόγραμμα Πολιτικής Πανδημίας και Βιοασφάλειας, Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων Scowcroft, Σχολή Κυβέρνησης και Δημόσιας Υπηρεσίας Bush, Πανεπιστήμιο Texas,  ο Ανδρέας Νάτσιος Διευθυντής, Scowcroft Institute of International Affairsκαι Εκτελεστικός Καθηγητής, Texas A& M University και η ερευνήτρια Λέσλι Ράιλ Βοηθός Διευθυντής Scowcroft Institute of International Affairs, Bush School of Government and Public Service, Texas A&M University, επισημαίνουν ότι: «Για να μειωθεί ο κίνδυνος τόσο του COVID-19 όσο και της γρίπης κάνουμε τις παρακάτω 10 συστάσεις στην Πολιτεία αλλά και στους πολίτες».

Αναλυτικά:

1) Αυξήστε τον αριθμό των ατόμων που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης είναι μια από τις καλύτερες άμυνες μας κατά της εποχικής γρίπης, ωστόσο λιγότερο από το 50% των ενηλίκων και λίγο πάνω από το 60% των παιδιών κάνουν τον ετήσιο εμβολιασμό . Η αυξανόμενη χρήση αντιγριπικού εμβολίου θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατηθούν χιλιάδες παιδιά και ενήλικες εκτός νοσοκομείου.

2) Εντολή κάλυψης προσώπου σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC. Η χρήση μάσκας, ακόμη και όταν ένα άτομο αισθάνεται υγιές, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης τόσο της γρίπης όσο και του COVID-19, ιδιαίτερα από προσυμπτωματικά ή ασυμπτωματικά άτομα. Οι κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να εφαρμόζουν και να επιβάλλουν αυτές τις εντολές σύμφωνα με την καθοδήγηση του CDC και τον κίνδυνο μετάδοσης στις κοινότητές τους.

3) Προσθήκη μέτρων υγιεινής και αερισμού δωματίων στα σχολεία Κ-12. Υπάρχει κίνδυνος αυξημένης εξάπλωσης του COVID-19 ανάμεσα στους μαθητές και τα σχολεία είναι γνωστός παράγοντας εξάπλωσης της εποχικής γρίπης. Η αύξηση του αερισμού του δωματίου, η διεξαγωγή μαθημάτων και μεσημεριανού γεύματος έξω, όποτε είναι δυνατόν και η άμεση διαθεσιμότητα του απολυμαντικού χεριών μπορεί να μειώσει τους κινδύνους μετάδοσης.

4) Αξιολογήστε την καρδιαγγειακή κατάσταση των αθλητών, προτού επιστρέψουν στην προπόνηση μετά από λοίμωξη από COVID-19 για να βοηθήσετε στην πρόληψη καρδιακών τραυματισμών ή επιπλοκών μετά τη μόλυνση.

5) Διατηρήστε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και τις διαδικασίες καραντίνας για τους ταξιδιώτες – κάτι τέτοιο μπορεί να ελαχιστοποιήσει τόσο τη γρίπη όσο και τον COVID-19. Καθώς ορισμένες χώρες αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η συνδρομική επιτήρηση (δηλαδή η παρακολούθηση ατόμων για συμπτώματα όπως ο πυρετός) των επιβατών αεροπορικών εταιρειών και άλλων διεθνών ταξιδιωτών είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του ιού.

6) Ανάπτυξη μιας υποδομής εμβολίων για την παραγωγή και τη διανομή ενός μελλοντικού εμβολίου COVID-19. Η ανάπτυξη εμβολίου δεν είναι η μόνη πρόκληση για τη διάθεση ενός εμβολίου στον κόσμο. Θα πρέπει επίσης να παραχθεί και να διαδοθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους – κάτι που δεν έγινε ποτέ πριν. Αυτό θα απαιτήσει κατασκευή ή μετασκευή εργοστασίων και προετοιμασία δικτύων μεταφοράς και διανομής για την κλίμακα της πρόκλησης.

7) Ξεκινήστε μια εκστρατεία εκπαίδευσης εμβολίων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης τόσο για τα εμβόλια της γρίπης όσο και για τα εμβόλια COVID-19. Η φωνητική αντίθεση στα εμβόλια θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν ανοσία της αγέλης μέσω ενός εμβολίου. Συνιστούμε την ανάπτυξη μιας εθνικής εκστρατείας που μπορεί να εφαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο και με επικεφαλής τοπικούς αξιωματούχους δημόσιας υγείας, επιχειρηματίες, γιατρούς και θρησκευτικούς ηγέτες.

8) Διεύρυνση της νοσοκομειακής ικανότητας και παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού. Η εποχική γρίπη από μόνη της μπορεί να φέρει τα νοσοκομεία κοντά στη χωρητικότητα. Για να φιλοξενήσουμε δύο αναπνευστικούς ιούς ταυτόχρονα, πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους για να αυξήσουμε την ικανότητα και την παραγωγή ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού. Οι ελλείψεις αναπνευστήρα την περασμένη άνοιξη ήταν μια προειδοποίηση.

9) Δημιουργήστε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του COVID-19. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια εθνική στρατηγική για να βοηθήσουν τα κράτη με συντονισμό, προμήθεια προμηθειών, συνεργασία και καθοδήγηση καθώς ανταποκρίνονται στην πανδημία COVID-19.

10) Καθιέρωση μεγαλύτερης διαφάνειας δεδομένων COVID-19 σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι πληροφορίες για τον COVID-19 μπορεί να προκαλούν σύγχυση, με τα διαφορετικά συμπτώματα και τα επίπεδα σοβαρότητας και την αρχική σύγχυση σχετικά με το τι χαρακτηρίζεται ως θάνατος από COVID-19. Επιπλέον, υπήρξαν άρθρα που υποδηλώνουν ότι τα δεδομένα ενδέχεται να μην αναφέρονται με ακρίβεια. Με μεγαλύτερη διαφάνεια και επικοινωνία σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων και τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικός ο εντοπισμός των συμβάσεων, μπορεί να είναι δυνατό να δοθεί στο κοινό μια καλύτερη κατανόηση της πανδημίας και να μειωθεί το εθνικό άγχος.

Πηγή: https://theconversation.com/what-happens-when-covid-19-and-influenza-collide-can-hospitals-handle-the-strain-144046