Προσοχή στα εμφιαλωμένα νερά αλλά και στα …παγάκια!

0
301

Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες τουριστικές περιοχές που η ποιότητα του νερού από το δίκτυο ύδρευσης είναι ακατάλληλο όπως η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο Κρήτης, η Αμοργός, το Αγκίστρι και πολλές άλλες, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εργαστηριακών Έλεγχων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχων Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που όταν πάμε διακοπές από τις πρώτες ερωτήσεις που συνήθως κάνουμε, είναι εάν το νερό της βρύσης πίνετε ή πρέπει να αγοράζουμε εμφιαλωμένο. Όμως κανείς δεν ρωτάει για τα παγάκια!

Η επικινδυνότητα έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί κάποιοι υπάλληλοι να  πιάνουν τα παγάκια με γυμνά χέρια και αυτό είναι μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη συνήθεια γιατί αυξάνει τις πιθανότητες μεταφοράς μικροβίων.

Επίσης η αγορά τους, από πρατήρια βενζίνης και μικρές μονάδες παράγωγης πάγου -που προμηθεύουν μπαρ, καφετερίες κλπ-, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο ΕΦΕΤ εντοπίζει συχνά προβλήματα στους χώρους αποθήκευσης και πώλησης, όπου μαζί με τα παγάκια στην κατάψυξη φυλάσσονται και τρόφιμα που μπορεί οι συσκευασίες τους να έχουν ανοίξει.

Στο εμφιαλωμένο νερό ο νούμερο ένα «ύποπτος» για παραβίαση της νομοθεσία είναι τα περίπτερα αλλά και τα φορτηγά, που το μεταφέρουν μέσα στον ήλιο, με συνέπεια το νερό να βράζει  και κατ΄ επέκταση να αυξάνεται το μικροβιακό του φορτίο.

Οι εταιρίες εμφιάλωσης

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 60-70 εταιρίες -εμφιαλωτήρια νερού που σύμφωνα με τους έλεγχους που διεξάγει ο ΕΦΕΤ είναι κατά 98% καθαρά.

Το 2% αφορά κυρίως προβλήματα στη γραμμή παραγωγής όπως στην ποιότητα της πλαστικής φιάλης που μπαίνει το νερό, στα φίλτρα, μικρόβια, κολοβακτηρίδια και ψευδομονάδες.

Επίσης προβλήματα εντοπίζονται σε βαρέα μέταλλα και  μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που μεταναστεύουν από τη συσκευασία.

Οι έλεγχοι γίνονται τόσο στις πηγές όσο και στις εγκαταστάσεις της εταιρίας εμφιάλωσης. Αυτό που προσέχουν  ιδιαίτερα οι ειδικοί, είναι ο αριθμός των αποικιών των κοινών αερόβιων μικροβίων που βρίσκουν στους 22 C και 37 C, δηλαδή κατά την έξοδο του νερού από την πηγή, να είναι ο ίδιος και μετά την εμφιάλωσή του, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.

Να σημειωθεί ότι το εμφιαλωμένο νερό που παράγει η χώρα μας είναι κατά 80% φυσικό μεταλλικό νερό, δηλαδή από την πηγή περνάει μέσα από φίλτρα και εμφιαλώνεται χωρίς καμιά άλλη χημική διαδικασία.

Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή προέλευσής του.

Οι κοινοτικές οδηγίες απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεργασία ή απολύμανση στο φυσικό μεταλλικό νερό, εν αντιθέσει με το επιτραπέζιο.

Το υπόλοιπο 20% είναι επιτραπέζιο, δηλαδή σύμφωνα με την νομοθεσία επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης (π.χ. γεώτρηση, λίμνη, ποτάμι, ακόμη και αφαλατωμένο νερό θάλασσας).

Στο επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου η σύστασή του να είναι σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία (98/83) για το πόσιμο νερό.

Συνήθως οι υπάλληλοι της  αρμόδιας Διεύθυνση Εργαστηριακών Έλεγχων του ΕΦΕΤ, κάνουν 100 ελέγχους κάθε χρόνο στις εταιρίες, στην αλυσίδα παράγωγης, στις πηγές στην αποθήκευση και σπάνια να βρεθούν προβλήματα μη συμμόρφωσης στην νομοθεσία.

Τα προβλήματα εντοπίζονται  κυρίως στη διανομή και στην αποθήκευση των καταστημάτων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν στους καταναλωτές να εμπιστεύονται τα νερά και τα παγάκια από γνώστες εταιρίες που λαμβάνουν τα λεγόμενα iso ποιότητας και ασφάλειας.

«Το ISO το δίνει στις εταιρείες ποτών και τροφίμων μια ανεξάρτητη αρχή η οποία είναι έμπιστη και δίνει τις κορυφαίες πιστοποιήσεις. Οι καταναλωτές καλό είναι να γνωρίζουν ότι οι μεγάλες εταιρίες σπάνια ρισκάρουν το κύρος τους και την εμπιστοσύνη του κόσμου, γι΄αυτό και φροντίζουν να είναι νόμιμες» αναφέρει ο ΕΦΕΤ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Βασικός λόγος για την προβληματική ποιότητα, είναι οι απαράδεκτες συνθήκες αποθήκευσης του εμφιαλωμένου νερού, ιδιαίτερα σε περίπτερα, πρατήρια βενζίνης, αναψυκτήρια και μικρά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση των εμφιαλωμένων νερών. Είναι πολύ σημαντικό το νερό να αποθηκεύεται σωστά. Να κρατείται δηλαδή σε σκιερά μέρη. Ο ήλιος αυξάνει τη θερμοκρασία του με συνέπεια να «γεννιούνται» μικρόβια αλλά να δημιουργεί και το φαινόμενο της «μετανάστευσης του πλαστικού στο νερό».

Η μεγάλη θερμοκρασία ανοίγει τους πόρους  του πλαστικού μπουκαλιού και τότε μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού μολύνουν το νερό που πίνουμε εξηγούν οι ειδικοί.
Γι΄ αυτό πρέπει η φιάλη του νερού να είναι τοποθετημένη σε δροσερό μέρος, μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία και οποιαδήποτε εστία μόλυνσης.

Σε παλαιότερες μελέτες των Πανεπιστημίων Θράκης και Πατρών, οι οποίες διενεργήθηκαν από το 2004 έως το 2008, και κατά τις οποίες εξετάστηκαν περίπου 1.700 μπουκάλια νερού που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εντοπίστηκαν ψευδομονάδες, εντεροϊούς, κολοβακτηρίδια και αποικίες μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό και αναπνευστικό σύστημα, γαστρεντερίτιδες και άλλα προβλήματα υγείας. Η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών του ΕΦΕΤ για το νερό αλλά και τα τρόφιμα είναι 17770.