Σκολίωση: Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής ρομποτικής τεχνολογίας και το γονιδιακό τεστ.

0
76

Σχεδόν 60 χρόνια έχουν περάσει από τα πρώτα χειρουργεία σκολίωσης με τη χρήση ειδικών εμφυτευμάτων. Έκτοτε η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά άλματα στη χειρουργική αντιμετώπιση παιδιών και ενηλίκων με παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Η επικινδυνότητα της επέμβασης έχει μειωθεί σημαντικά ενώ ο χρόνος αποκατάστασης έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Η εφαρμογή νεότερων χειρουργικών μεθόδων έχει περιορίσει τη νοσηλεία στις 3 έως 4 ημέρες και έχει βοηθήσει στη σημαντική μείωση της απώλειας αίματος, αναφέρει ο δρ Μάριος Λυκίσσας, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Διευθυντής Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital.

Επίσης σε διαγνωστικό επίπεδο οι γιατροί σήμερα έχουν στα χέρια τους ένα «νέο όπλο». Πρόκειται για το γονιδιακό τεστ, που τους επιτρέπει να διαχωρίσουν τα παιδιά με σκολίωση σε χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου και να παρέχουν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία στα παιδιά που ανήκουν στην τρίτη κατηγορία.

Τα πλεονεκτήματα των νέων χειρουργικών τεχνικών.

«Αν και οι νεοεμφανιζόμενες τεχνικές είναι πολλά υποσχόμενες για τους ασθενείς με σκολίωση, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ευρεία εφαρμογή τους, ενόσω αναμένουμε να καθοριστούν με ακρίβεια η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους σε βάθος χρόνου» εξηγεί ο κ. Λυκίσσας και συνεχίζει: «Τα στοιχεία όμως που ακόμη αναμένονται για αυτές τις τεχνικές τα προσφέρει η ρομποτική τεχνολογία, η οποία έχει πλέον αποδείξει την ασφάλεια που παρέχει κατά την εφαρμογή της στους ασθενείς με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Η πλοήγηση και η ρομποτική πλοήγηση στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών περιορίζει στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών, ενώ δίνει τη δυνατότητα σημαντικής διόρθωσης της σκολίωσης που μπορεί να φθάσει και στο 100%, δηλαδή στην πλήρη διόρθωση. Σε ασθενείς που προσέρχονται έγκαιρα για χειρουργείο το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Στην Κλινική Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital, τα τελευταία 3 έτη έχουν χειρουργηθεί περισσότερα από 100 παιδιά και ενήλικες με σκολίωση ή κύφωση με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας παγκοσμίως. Το ποσοστό της πλήρους διόρθωσης της παραμόρφωσης φθάνει το 40%. Αυτό σημαίνει 40 και πλέον άτομα έφυγαν από την Κλινική με διόρθωση 100%.

Γονιδιακή θεραπεία

Η γονιδιακή θεραπεία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της σκολίωσης. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη στην έρευνα για τον εντοπισμό γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με την εμφάνιση της σκολίωσης. Παρά το γεγονός ότι η ακριβής αιτία της σκολίωσης που παρατηρείται στο 70% των παιδιών με σκολίωση (ιδιοπαθής σκολίωση) παραμένει άγνωστη, υπάρχει πλέον διαθέσιμο στην αγορά ένα πρώτης γενιάς γενετικό test που επιτρέπει στους ιατρούς να διαχωρίσουν τα παιδιά με σκολίωση σε χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου επιδείνωσης. Αυτή η κατηγοριοποίηση βοηθά τον ιατρό να παρέχει την κατάλληλη προληπτική θεραπεία.

Καθώς στο άμεσο μέλλον τα γενετικά αυτά test θα βελτιώνονται, θα βελτιωθεί και η ικανότητα παρέμβασης με μη χειρουργικές θεραπείες. Με τη σειρά της, η έγκαιρη ανίχνευση της σκολίωσης θα μπορέσει να βοηθήσει στην πρόληψη της συνεχούς επιδείνωσης της παραμόρφωσης προλαμβάνοντας έτσι την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.