Σωτήρης Τσιόδρας:  «Η Κίνα έχει εξαφανίσει τον κορωνοϊό με …μαγικό τρόπο»!

0
252

«Η Ασία κυριαρχείται από τα δεδομένα της Ινδίας, γιατί η Κίνα με μαγικό τρόπο έχει εξαφανίσει τον ιό». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την δύσκολη  κατάσταση της πορεία της πανδημίας στον κόσμο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που έδωσε σε επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι υπάρχει σοβαρή υποκαταγραφή των κρουσμάτων και στην Αφρική, σοβαρό οξύ πρόβλημα  έχει επίσης η Λατινική Αμερική, το δεύτερο κύμα της πανδημίας βιώνουν χώρες της Ευρώπης και στην Αυστραλία δεν μπορεί να μπει ούτε να βγει κανείς. Επίσης τόνισε ότι ανάλογα με το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί κάθε χώρα, ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι από τρείς έως πέντε φορές μεγαλύτερος.

Η αξιολόγηση της πανδημίας στις 5 ηπείρους

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης μόλις 7 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 12 κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί μία μέρα νωρίτερα.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μειώθηκε, σε 24 από 31 την προηγουμένη μέρα, ενώ δεν αναφέρθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι στην Αφρική τα κρούσματα είναι ελάχιστα επισημαίνοντας τη «σοβαρή υποκαταγραφή τους».

Στην αμερικανική ήπειρο, το πρόβλημα εστιάζεται στην Λατινική Αμερική, ενώ η επιδημία δεν έχει τελειώσει στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Στην Αυστραλία, έχουν κλείσει τα πάντα και δεν επιτρέπεται να πάει και να έρθει κανένας.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη είχε ένα σημαντικό πρώτο κύμα την άνοιξη και αυτή τη στιγμή ζει μεγάλη αύξηση της επίπτωσης, ενώ σε κάποιες χώρες υπάρχει δεύτερο κύμα.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσιόδρα, ανάλογα με το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί κανείς, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων είναι τουλάχιστον τρεις ή και πέντε φορές μεγαλύτερος.

Για τον δείκτη θετικότητας των δειγμάτων που αναλύονται στην Ελλάδα, είπε πως κυμαίνεται από 2 έως 3, αλλά πήγε παραπάνω για ένα διάστημα, λόγω της Αττικής.

Ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό νεκρών από Covid-19

Σύμφωνα με τον καθηγητή εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή κρουσμάτων λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου. Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Η αύξηση της θνησιμότητας, παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με τη θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό, στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία.

‘Οσον αφορά την εποχική γρίπη, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως στο νότιο ημισφαίριο ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και εξέφρασε την ελπίδα πως, με τα περιοριστικά μέτρα, θα περιοριστεί και στη χώρα μας:“Τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο”.