Τα εμβόλια κατά του COVID-19 δεν μειώνουν τη γονιμότητα – Η μόλυνση με SARS-CoV-2 τη μειώνει

0
311

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 δεν μείωσε τις πιθανότητες σύλληψης σε μια μελέτη σε περισσότερα από 2.000 ζευγάρια. Ωστόσο, η μόλυνση με SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με βραχυπρόθεσμη μείωση της γονιμότητας στους άνδρες. Τα αποτελέσματα ενισχύουν την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά του COVID-19 για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.

Τα εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια COVID-19 είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί που είναι επιλέξιμοι για τα εμβόλια επέλεξαν να μην τα κάνουν. Πολλοί αναφέρουν ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες. Για τους ενήλικες ηλικίας 18-39 ετών, οι πιθανές επιπτώσεις στη γονιμότητα αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία. Μέχρι στιγμής, μελέτες δεν έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και της γονιμότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 μπορεί να μειώσει προσωρινά τη γονιμότητα.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ. Amelia Wesselink στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ερεύνησε τους δεσμούς μεταξύ του εμβολιασμού για τον COVID-19, της λοίμωξης SARS-CoV-2 και της γονιμότητας.

Ανέλυσαν δεδομένα από μια μελέτη εγκυμοσύνης που βασίζεται στο Διαδίκτυο που παρακολουθεί ζευγάρια από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που προσπαθούν να συλλάβουν με την πάροδο του χρόνου. Το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver του NIH (NICHD) χρηματοδότησε τη μελέτη. Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν στο American Journal of Epidemiology στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Η μελέτη

Για την ανάλυσή της, η ομάδα παρακολούθησε περισσότερες από 2.000 γυναίκες, 21-45 ετών, από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021. Όλες προσπαθούσαν να συλλάβουν χωρίς θεραπείες γονιμότητας.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το εισόδημα, την εκπαίδευση, τον τρόπο ζωής και το αναπαραγωγικό και ιατρικό ιστορικό. Αυτά περιελάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση του εμβολίου COVID-19 και θετικά τεστ SARS-CoV-2.

Οι γυναίκες έδωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του εμβολίου των συντρόφων τους και τα θετικά τεστ.

Άνδρες σύντροφοι ηλικίας 21 ετών και άνω κλήθηκαν να απαντήσουν σε παρόμοιες ερωτήσεις. Οι γυναίκες σύντροφοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια παρακολούθησης κάθε 8 εβδομάδες για έως και 12 μήνες ή μέχρι να μείνουν έγκυες.

Τα ευρήματα

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες σύλληψης δεν άλλαξαν με την κατάσταση εμβολιασμού των δύο συντρόφων.

Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Αυτά περιελάμβαναν τον τύπο εμβολίου, την εθνικότητα, το επάγγελμα και το ιστορικό υπογονιμότητας. Κάτι τέτοιο δεν επηρέασε τα αποτελέσματα.

Οι συνολικές πιθανότητες σύλληψης δεν σχετίστηκαν με προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε κανέναν από τους δύο συντρόφους. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε ότι η σύλληψη κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου εμμηνορροϊκού κύκλου, ήταν λιγότερο πιθανή εάν ο άνδρας σύντροφος είχε βγει θετικός έως και 60 ημέρες νωρίτερα. 

Συμπεράσματα

«Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι ο εμβολιασμός για τον COVID-19 σε κανέναν από τους δύο συντρόφους δεν σχετίζεται με τη γονιμότητα μεταξύ των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν μέσω της σεξουαλικής επαφής», λέει η Δρ. Wesselink. «Ο χρόνος έως την εγκυμοσύνη ήταν πολύ παρόμοιος ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αντίθετα, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Οι έγκυες γυναίκες με μέτριο έως σοβαρό COVID-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής ασθένειας από επιπλοκές.

Τα μωρά τους μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, θνησιγένειας ή νεογνού θανάτου. Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυτών των κινδύνων.

Πηγή: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/study-suggests-covid-19-vaccines-do-not-reduce-fertility