Τέσσερις νεκροί σήμερα,134 συνολικά. “Μην κάνετε σχέδια για την Πρωτομαγιά” λέει ο Χαρδαλιάς.

0
296

Τέσσερις νεκροί και ακόμα 11 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το απόγευμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας στην ανακοίνωση που εξεδόθη στις  18.00 το απόγευμα ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.517, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1181 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης 46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών και από αυτά 13 (28.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμα, 64 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 134 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 35 ήταν γυναίκες (26.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα.

Χαρδαλιάς : “Μην κάνετε σχέδια για την Πρωτομαγιά”

Να σημειωθεί ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και ο καιρός καλυτερεύει τόσο οι άνθρωποι που δικαιολογημένα έχουν κουραστεί χαλαρώνουν τα μέτρα. Γι΄αυτό το λόγο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος χθες κατά τη τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα ισχύουν έως και τις 4 Μαΐου γι΄ αυτό: «Μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά» είπε χαρακτηριστικά.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, με επιμονή, με υπομονή, με ξεχωριστή καρτερικότητα, συμμετέχουμε όλοι σε μια συλλογική προσπάθεια. Μια προσπάθεια η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.  Και μπορεί να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην όποια επόμενη φάση, αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε σε ποιο στάδιο της προσπάθειας βρισκόμαστε σήμερα, αυτή τη στιγμή».

«Είμαι αναγκασμένος να τονίσω ότι τα πρόστιμα ισχύουν έως τις 4 Μαΐου, μιας και το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά στα δυο μητροπολιτικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Θέλω ξανά να τονίσω, ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 4 Μαΐου. Και το λέω ώστε να μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά. Η μετάδοση του ιού μπορεί να έχει εστιάσει πλέον σε συγκεκριμένους χώρους, όμως ο ιός είναι εδώ, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε και χτυπάει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν.

Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια όπως την ξέραμε. Και πρέπει αυτό να είναι αντιληπτό σε όλους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς, με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας, της δικής μας και των συνανθρώπων μας».

Ο υφυπουργός είπε ότι περνάμε στην επόμενη φάση αφού τα έγκαιρα μέτρα που πήρε η χώρα είχαν  αποτέλεσμα και έκανε την Ελλάδα παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο η επόμενη φάση θέλει προσοχή!

«Γι΄ αυτό  είναι η σταδιακή επιστροφή όχι στη συνήθη καθημερινότητα, αλλά σε μία νέα καθημερινότητα και πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό προς όλους και για όλους. Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, επειδή η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα έχουμε και κρούσματα και νοσηλείες σε νοσοκομεία, θα χάνουμε, δυστυχώς, και συνανθρώπους μας. Θα υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης, μέτρα υγιεινής που τηρούμε τώρα, θα συνεχίσουμε να τα τηρούμε για πολύ καιρό και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες».

Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι η μη τήρηση αυτών των μέτρων υγιεινής δεν θα μπορεί να είναι αποδεκτή για κανέναν. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι εξελίξεις που έχουν σχέση με την υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε. Πιθανόν κάπου να χρειάζεται, μέτρα που θα αρθούν, σε δεύτερη φάση να τα ξαναπάρουμε. Κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής.