Θεοδωρίδου: Ένα περιστατικό θρόμβωσης σε 340.000 εμβολιασμούς με το AstraZeneca στην Ελλάδα

0
49

Περισσότερα στοιχεία για το σπάνιο σύνδρομο της θρόμβωσης  και το ενδεχόμενο συσχέτισης με  το σκεύασμα της AstraZeneca, έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας. Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι ο ταχύς και όσο το δυνατόν ευρύτερος εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας, διότι αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία του τείχους προστασίας και θα αναχαιτίσει και τη δημιουργία διαφόρων στελεχών του ιού, τόνισε για άλλη μια φορά η ειδικός. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, τόνισε η καθηγήτρια.

«Σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα, επιστημονικά και τεχνικά. Απασχολεί το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία και εκδηλώνεται με μια συμπτωματολογία που εκδηλώνεται», συνέχισε.

Το σύνδρομο αυτό φαίνεται πως είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα, τα οποία αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για τα παρακάτω βήματα.

«Οι περιπτώσεις θρόμβωσης που αναφέρονται φαίνεται πως είναι ανάλογες με την αντίστοιχη πάθηση που προκαλεί η χορήγηση υπαρίνης», συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού, και σημείωσε πως για την ώρα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας.

Οι περιπτώσεις θρόμβωσης παγκοσμίως και στην Ελλάδα

Αναφερόμενη στα στατιστικά, η καθηγήτρια σημείωσε πως έχουν σημειωθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία σε σύνολο 18 εκατομμύρια εμβολιασμών. Επί συνόλου 9,2 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στις χώρες της ευρωζώνης έχουν ανακοινωθεί 44 περιπτώσεις.

«Στην Ελλάδα, σε αριθμό περίπου 346.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά που έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολο εκείνων που καταγράφονται στην Ευρώπη» είπε η καθηγήτρια και συνέχισε: «Σύμφωνα με τον EMA δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης σχέση, αλλά ο οργανισμός ερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις ενώ αναμένεται επιστημονικό πόρισμα τις επόμενες μέρες» συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Όπως είπε, τα θρομβωτικά επεισόδια όπως αυτά που έχουν αναφερθεί, χωρίς το χαρακτηριστικό της θρομβοπενίας, δεν υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό στον γενικό πληθυσμό».

Ο EMA τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων υπερτερεί σημαντικά έναντι της εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία και ενώ η συσχέτισή του με το εμβόλιο είναι υπό εξέταση.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, οι αρμόδιες Αρχές έχουν προχωρήσει στη συγγραφή οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του σπάνιου συνδρόμου. «Οι οδηγίες δεν πρέπει να δημιουργήσουν πανικό, καθώς αναφέρονται σε μια σπάνια κατάσταση και ο λόγος που αναγράφονται είναι η σωστή έγκαιρη ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε αυτά τα συμβάντα» είπε.

Τα συμπτώματα του σπάνιου συνδρόμου

Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό όταν παρατηρούν συμπτώματα όπως

-δύσπνοια,

-θωρακικό άλγος,

-νευρολογικό σύμπτωμα,

-επίμονη κεφαλαλγία πέραν των 4 ημερών

-και δερματολογικές εκδηλώσεις, μελανιές ή μικρές αιμορραγίες  σαν τσίμπημα καρφίτσας.

Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να αναφερθούν εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό, και τότε οι γιατροί οφείλουν να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν να συμβουλεύονται και αιματολόγους.

Τι να κάνουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα θρόμβωσης

Τα άτομα που έχουν θρομβοπενία ή θρόμβωση συνίσταται να παρακολουθούν την υγεία τους στενά και αν αυτό συνδέεται με κλινική συμπτωματολογία να συνεχίζουν με έναν έλεγχο αιματολογικό. Σε κάθε περίπτωση, η ειδικός τόνισε πως υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο αυτό, όπως υπάρχει και διάγνωση η οποία πραγματοποιείται σε ένα νοσηλευτικό κέντρο στην Αθήνα.

«Το είχα αναφέρει και σε προηγούμενη ενημέρωση, αλλά δεν υπάρχει σύσταση να λαμβάνουν την όποια μορφή αντιπηκτικής αγωγής. Αν είναι σε τέτοια αγωγή, θα συνεχίσουν κανονικά την αγωγή τους» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη λήψη ασπιρίνης πριν τον εμβολιασμό.

«Είναι κατανοητό ότι όσο η πιθανότητα συσχέτισης ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό», είπε η κυρία. Θεοδωρίδου και συνέχισε. «Είναι αλήθεια ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς αυτόν το δισταγμό και το φόβο. Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι τα καθημερινά νούμερα, σήμερα είναι 73 οι νεκροί και να σταθμίσουμε τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον πιθανό και πολύ μακρινό κίνδυνο» τόνισε η καθηγήτρια.

Το 6,31% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι στη χώρα μας το 6,31% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι παραδόσεις των εμβολίων τον Απρίλιο

-από την Pfizer 1,5 εκατ. δόσεις και τον Μάιο 1,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την ίδια εταιρεία.

-Η Johnson&Johnson ενημέρωσε πως θα παραδώσει 70.000 δόσεις εμβολίων τον Απρίλιο, περίπου 300.000 τον Μάιο και 360.000 τον Ιούνιο.

-Από την AstraZeneca αναμένονται από 450.000 δόσεις εμβολίων για τους τρεις επόμενους μήνες

-και ακόμα 100.000 δόσεις από την Moderna αναμένονται τον Απρίλιο.

28 θάνατοι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σχετικά με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. «Οι εμβολιασμοί από την εκάστοτε εταιρεία είναι σε συνάρτηση με τις παραδόσεις που γίνονται. Ενώ, από τα ραντεβού που έχουν κλείσει ως τώρα, το 67% είναι για το εμβόλιο της Pfizer, το 25% για την AstraZeneca και 8% για την Moderna.

Από 27 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου, το ποσοστό εμφάνισης είναι 97% για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και 94% για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ενώ, ακυρώσεις υπάρχουν στο 1% των ραντεβού για τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer και 3% για εκείνο της AstraZeneca».

Στην ηλικιακή ομάδα 80-89 ετών, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 1.039 θάνατοι, εκ των οποίων οι 925 ανήκαν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων, 86 είχαν λάβει την πρώτη δόση και 28 είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Σημειώνεται ότι για να παρέχει κάλυψη το εμβόλιο στον οργανισμό πρέπει να περάσουν 14 ημέρες.

Συνολικά έχουν γίνει στη χώρα μας 1.877.000 εμβολιασμοί. Οι 1.241.000 αφορούν την πρώτη δόση, και οι 663.000 αφορούν σε εμβόλιο και με τις δύο δόσεις.