Τσιόδρας: “Ετοιμαστείτε να ζήσουμε με διαφορετικό τρόπο για λίγο καιρό”

0
368

«Ετοιμαστείτε να ζήσουμε με διαφορετικό τρόπο για λίγο καιρό». Αυτή ήταν η απάντηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας σε ερώτηση σχετικά με την άρση των μέτρων της καραντίνας. Συγκεκριμένα ο κ. καθηγητής, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ότι η άρση της καραντίνας θα γίνει με προσοχή με έλεγχο και δεν αποκλείεται τα μέτρα περιορισμού να είναι επαναλαμβανόμενα: «Θα σας πω τι θα κάνει η Δανία εάν σε δυο εβδομάδες δει ότι ανοίγοντας τα σχολεία έχει περισσότερες μονάδες και εντατικές θεραπείες και θανάτους. Θα τα ξανακλείσει! Άρα ετοιμαστείτε για κάτι τέτοιο γιατί αυτό θα γίνει! Αυτό θα κάνουν όλες οι χώρες. Θα βλέπουν πως λειτουργούν τα μέτρα. Θα τηρούν με ευλαβική προσήλωση αυτό που ονομάζω απόσταση, κανόνες υγιεινής και κοινωνική επαγρύπνηση και επιφυλακή, επενδύοντας στην εκπαίδευση σε αυτούς τους κανόνες υγιεινής. Θα ζήσουμε με διαφορετικό τρόπο για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά δεν θα χάσουμε την ανθρωπιά μας και την κοινωνικότητα μας, δεν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα μέτρα να μας καταργήσουν την ανθρωπιά μας. Αλλά πάμε σιγά σιγά , πάμε βήμα βήμα, δεν θα κάνουμε ξεπέταγμα εμείς γιατί θα κάνει τεράστιο ξεπέταγμα ο ιός. Αυτό είναι το μήνυμα και θέλει προσοχή» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο η ζωή μας μετά την άρση της πρώτης καραντίνας δεν θα είναι όπως ήταν.

Όσον αφορά τα θύματα του κορωνοϊού ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ένα  θάνατο το τελευταίο 24ωρο που αυξάνει το συνολικό αριθμό σε  102 εκ των οποίων οι  28 ήταν γυναίκες ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων υπολογίζεται στα 73 έτη. Από τα θύματα του κορωνοϊού, το 89,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο κ. καθηγητής ανακοίνωσε ακόμα, 22 νέα κρούσματα τα οποία αυξάνουν το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε  2.192, εκ των οποίων το 56,4% είναι άνδρες. Από αυτά τα  559 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 899 αφορούν σε επαφές γνωστού κρούσματος.

Υπάρχουν 72 διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία 68 έτη, εκ των οποίων 15 γυναίκες. Το  82% εκ των ασθενών έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 29 ασθενείς κορωνοϊού έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε  σε ένα μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σύμφωνα με το οποίο  θα μας απασχολήσουν νέα επιδημικά κύματα του κορωνοϊού  τους επόμενους χειμώνες, όπως συμβαίνει και άλλους κορωνοϊούς ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα έχουμε επαναλαμβανόμενες καραντίνες μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο ή τα φάρμακα για τον κορωνοϊό  : «Αν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα όπως ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα (περιορισμού) θα είναι το κρίσιμο σημείο για την αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί η ανοσία» είπε.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων προβλέπουν πως δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι ωστόσο επεσήμανε πως απαιτείται επαγρύπνηση και επιτήρηση για τον κορωνοϊό τα επόμενα δύο χρόνια.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι φέτος το Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα: «Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους στους οποίους δεν περιλαμβάνονται επισκέψεις στα σπίτια ή υπαίθριες συγκεντρώσεις» και υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση αν υπάρξουν παραβάσεις θα υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας και οι προβλεπόμενες ποινές.