Βατόπουλος: «Τεστ για τον κορωνοϊό 5 μέρες μετά την επιστροφή σας από διακοπές»

0
288

Στο «κόκκινο» είναι η ανησυχία των ειδικών μετά τη διασωλήνωση της 17χρονης με κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Μάλιστα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, εξέφρασε το φόβο του ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε και άλλα βαριά περιστατικά που αφορούν νεαρές ηλικίες.

Ήδη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου έχει κινητοποίηση τις υγειονομικές αρχές, γι΄ αυτό από το πρωί ειδικά κλιμάκια κάνουν δειγματοληπτικά τεστ στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του Covid-19.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας ο συγχρωτισμός στα μπαράκια αλλά και στο πλοίο, αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για να έχουμε κολλήσει τον κορωνοϊό. Γι΄ αυτό το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι : Πότε πρέπει να κάνουμε τεστ που θα μας πει εάν είμαστε θετικοί ή αρνητικοί στον Covid-19;

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος δίνει παρακάτω σαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να κάνουμε το τεστ : «Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επώασης μιας εβδομάδας, μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή, καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.

Με αφορμή την περίπτωση της 17χρονης ο καθηγητής  επεσήμανε ότι: «Μπορεί να δούμε και άλλα τέτοια περιστατικά» εκφράζοντας το φόβο που έχουν σήμερα οι επιστήμονες που αποτελούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα έκανε έκκληση στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά και άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί: «Οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους, ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, γι’ αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν».