Ξεκινούν τέσσερις μελέτες για την ανοσία του πληθυσμού στην Ελλάδα

0
773

Τέσσερις επιδημιολογικές μελέτες που θα εξετάσουν τα ποσοστά ανοσίας του πληθυσμού απέναντι στον κορωνοϊό, ξεκινούν άμεσα σε νοσοκομεία της χώρας μας. Με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από τον ιό, ίσως λιγότερο και από το 0,5% του πληθυσμού, όπως είπε χθες ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, για την πανδημία στη χώρα.

Γι΄αυτό είναι απαραίτητα περισσότερα στοιχεία που θα πιστοποιήσουν την πορεία της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα και θα αποκαλύψουν στους ερευνητές πόσοι έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει ανοσία και συνεπώς, πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στα επίπεδα της  ανοσίας της αγέλης. Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής τεσσάρων μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι μελέτες αυτές είναι:

  1. Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, για να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα.
  2. Οροεπιδημιολογική μελέτη η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες. Σύντομα οι επιστήμονες θα έχουν μια πρώτη ιδέα για την ανοσία και αργότερα θα έχουν δεδομένα από έναν σημαντικό υγιή πληθυσμό, όπως οι αιμοδότες. Έναν πληθυσμό που καλύπτει εύρος ηλικιών από 18 έως 65 έτη. Σημειώνεται ότι το 70% των περιπτώσεων της νόσου από το νέο κορονοϊό αφορά αυτές τις ηλικίες.
  3. Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Αυτή η μελέτη έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου τη συλλογή δειγμάτων, συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.
  4. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει στην Περιφέρεια Κρήτης πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό. Η μελέτη είναι πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια της Κρήτης και θα διεξαχθεί με την στήριξη της Διοίκησης της 7ηςΥΠΕ, των ιατρικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

«Οι μελέτες της Ισπανίας μιλούν ακριβώς, για διαφορετική πορεία σε κάποιες περιοχές σε σχέση με άλλες όπως αναμένουμε να  συμβεί και στη Ελλάδα λόγω γεωγραφικών δεδομένων π.χ τα νησιά μας» διευκρίνισε ο καθηγητής και έφερε για παράδειγμα τη Μαδρίτη που έχει 11% ενώ τα Κανάρια Νησιά 2%.

Στη μελέτη της Ισπανίας διαπιστώθηκε υποδιάγνωση της νόσου κατά 10 φορές, αλλά δυστυχώς ακόμη χαμηλά επίπεδα ανοσίας γύρω στο 5%. Και υπολογίστηκε ένας κίνδυνος θανάτου γύρω στο 1 με 1,2%, πολύ παραπάνω από τη γρίπη, και υψηλότερο από αυτόν που έως τώρα υπολογίζεται να είναι.

«Χαρακτηριστικό της ισπανικής μελέτης ήταν πως τα παιδιά 1-4 ετών, 2,2% μόνο ήταν θετικό, ενώ στα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών μόλις 3%. Στο μέλλον σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που θα θέλαμε να δούμε την εξάπλωση της νόσου, με τις μελέτες αντισωμάτων όπου κάποιες υπηρεσίες μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής. Όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί μας, οι επαγγελματίες υγείας, που είναι και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, αναμένεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά» όπως είπε ο καθηγητής.