Ευεργετική διατροφή για ιούς και αιμορροΐδες

0
227

Καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση μιας πιθανής επίθεσης του νέου κορωνοϊού στον οργανισμό είναι η υγεία του εντέρου. Οι ειδικοί από την αρχή της πανδημίας συστήνουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σπόρων, ξηρών καρπών δημητριακών και ψαριών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε αυτό να είναι σε θέση να πολεμήσει τη νόσο COVID-19.

Οι καλύτερες διατροφικές επιλογές υπό τον φόβο νόσησης από τον SARS-CoV-2, όμως, βοηθούν στην αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως οι αιμορροΐδες και οι πρωκτικές ραγάδες. Και αυτό διότι μια τέτοια διατροφή προστατεύει από τη δυσκοιλιότητα, την κύρια δηλαδή αιτία των δύο αυτών παθήσεων.

«Παλαιότερα πιστεύαμε ότι η διατροφή επηρεάζει μόνο στην υγεία του πεπτικού, αλλά υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι έχει ευρύτερο αντίκτυπο. Και αυτό διότι από αυτήν εξαρτάται η ανάπτυξη και συντήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση του ανοσοποιητικού. Είναι τεκμηριωμένο ότι άνθρωποι που υποσιτίζονται, όπως συμβαίνει συχνά σε ηλικιωμένους, είναι πιο ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες. Σε σύγκριση με τους νεότερους, είναι πιθανότερο να προσβληθούν ή να πεθάνουν από αυτές. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις (όπως είναι η COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2), αποτελούν αιτίες θανάτου σε άτομα άνω των 65 ετών παγκοσμίως», επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Δ/ντη Χειρουργικής Κλινικής.

Πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία μας έδωσαν μια εικόνα για το ρόλο που διαδραματίζουν τα βακτήρια στη γενική υγεία και ευεξία μας. Με τις υγιεινές διατροφικές επιλογές και την ποικιλία των τροφών που καταναλώνονται μπορεί να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των ευεργετικών βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των τροφών που λαμβάνονται τόσο διαφορετικά είναι τα βακτήρια στο έντερο. Τα διαφορετικά βακτήρια προτιμούν διαφορετικές πηγές τροφής, οπότε όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει η διατροφή μας τόσο πιθανότερο είναι να παρέχεται τροφή σε αυτά τα διαφορετικά βακτήρια.

Τα προβλήματα που προκαλεί η κακή διατροφή

Μια κακή διατροφή μπορεί να βλάψει το εντερικό μικροβίωμα. Γι΄αυτό η ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος πέρα από την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, η οποία αποτελεί την πηγή πρόκλησης ή επιδείνωσης πολλών παθήσεων, από τις σοβαρότερες μέχρι τις πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες, όπως οι αιμορροΐδες και οι πρωκτικές ραγάδες.

«Πράγματι οι αιμορροΐδες και οι πρωκτικές ραγάδες προκαλούνται κυρίως από τη δυσκοιλιότητα. Η προσπάθεια για κένωση του εντέρου μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των φλεβών στον πρωκτό και το ορθό. Αυτές οι πρησμένες φλέβες, οι αιμορροΐδες δηλαδή, άλλοτε είναι ασυμπτωματικές και άλλοτε μπορούν να γίνουν αιτία ερεθισμού ή φαγούρας γύρω από τον πρωκτό, δυσφορίας, τοπικού πόνου, ή/και αιμορραγίας. Όταν αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα δεν υποχωρούν με συντηρητικά θεραπευτικά μέσα, αντιμετωπίζονται χειρουργικά, με σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, που είναι απολύτως ανώδυνες. Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι η πλέον ασφαλής, που ολοκληρώνεται σε 30 λεπτά!», σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος. «Η δεύτερη πάθηση, η πρωκτική ραγάδα, είναι ένα μικρό σκίσιμο στον πρωκτικό ιστό, η οποία δημιουργείται κατά τη διέλευση σκληρών κοπράνων. Επιφέρει πόνο και αιμορραγία κατά την αφόδευση. Μπορεί να επουλωθεί χωρίς ιατρική παρέμβαση ή με τοπική εφαρμογή αλοιφών, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Οπότε καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία της, η οποία είναι απλή σύντομη και αποτελεσματική».