Σαράντα νέα κρούσματα, τέσσερις θάνατοι σήμερα, 160 νεκροί συνολικά

0
171

Σαράντα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και τέσσερις θανάτους με το συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 160, ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημία στη χώρα μας. Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι από τα 40 νέα κρούσματα τα 35 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων (από τον συνοικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη, Λάρισας).

Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.810 στη χώρα μας. Το 55% αφορά άνδρες. Τα 612  θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1452 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκ των οποίων 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών, το 96.% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν λάβει εξιτήριο 90 ασθενείς.

Επίσης ανακοινώθηκαν 4 νέοι θάνατοι και 160 συνολικά στην Ελλάδα. Οι 43 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

Τι ανησυχεί τον καθηγητή

«Με την συμπεριφορά μας κρατήσαμε τα νούμερα χαμηλά. Αν το κρατήσουμε έτσι θα σβήνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το ασφαλές τεστ είναι το μοριακό τεστ», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, επαναλαμβάνοντας πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι απολύτως αξιόπιστα, καθώς χρειάζονται πολλές μέρες, έως και 20, για να δείξουν το σωστό αποτέλεσμα. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί κάποιος να κάνει τεστ αντισωμάτων, να βγει αρνητικό και με αυτή την λανθασμένη εκτίμηση να υπάρξει διασπορά του φονικού ιού.

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται και ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. «Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι οικισμοί Ρομά στη Λάρισα και αλλού, χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις» τόνισε ο καθηγητής.

Μάλιστα εξήγησε ότι για να μειώσουν οι ειδικοί μία επιδημία που αφορά 1000 άτομα σε μια περιοχή και να τη φθάσουν σε μονοψήφιους αριθμούς, δηλαδή, Ρ0 στο 0,5 ώστε να σβήσει, χρειάζεται ένας μήνας (30-35 μέρες) παίρνοντας όλα τα μέτρα.

Αυτό που ανησυχεί τον κ. Τσιόδρα είναι να υπάρχουν ταυτόχρονες επιδημίες  σε πολλά μέρη οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος και τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μερική κανονικότητα.

Αν το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τον κορονοϊό είπε και επισήμανε :«Δεν τελείωσε η πανδημία, ακόμα και με τη ζέστη κολλάει ο ιός» τόνισε και σύστησε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τα κρούσματα μέχρι να υπάρξει το εμβόλιο.