Διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης: Πέντε video με ασκήσεις για τους ρευματοπαθείς!

0
174

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρακτική διαδικτυακή καμπανιά για τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, υλοποιείται  με τη συνεργασία της Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, η Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών.

Πέντε σύντομα βίντεο με ασκήσεις για τους ρευματοπαθείς, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της καμπάνιας: «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το» και  στο YouTube, προσφέρουν δωρεάν χρήσιμες πληροφορίες από φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

Στα βίντεο εξηγούνται με πολύ απλά βήματα τι μπορεί να κάνει ο ασθενής από το σπίτι του, δίχως να επιβαρυνθεί οικονομικά, για να βελτιώσει την καθημερινότητά του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα βίντεο θα προβάλλονται δωρεάν σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων, ιατρείων ρευματολόγων και άλλων ειδικοτήτων όπως λ.χ. ψυχολόγων ή διαιτολόγων

Η παρουσίαση της ενημερωτικής καμπάνιας έγινε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, Ευαγγελία Καταξάκη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, Κυριακή Κεραμιώτου, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο, Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Η συνεργασία των τριών φορέων εντάσσεται στην εκστρατεία της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠΕΡΕ που άρχισε το 2014 και έχει τίτλο «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!».

Με δεδομένο, το 1/4 του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση, η  πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε., Ευαγγελία Καταξάκη ανέφερε ότι:  “εάν παρατηρήσετε πόνο, πρήξιμο  ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις που δεν οφείλονται σε τραυματισμό ή υπερβολική κούραση και διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή έχετε πόνο στη μέση, εξανθήματα και κόπωση θα πρέπει να επισκεφτείτε ρευματολόγο”.

«Η χορήγηση της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής έχει σαν αποτέλεσμα  την  ύφεση της νόσου, την ανακούφιση από τον πόνο και των άλλων συμπτωμάτων με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών» τόνισε η πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε. τονίζοντας ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν και άτομα νεότερης ηλικίας ενώ επηρεάζουν πολύ την ψυχική διάθεση των ασθενών.

Από την πλευρά του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο πρόεδρος Πέτρος Λυμπερίδης  επεσήμανε πως οι φυσικοθεραπεύτες του καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινής επαφής με τους ασθενείς μπορεί να γίνουν πρέσβεις καλών πρακτικών αλλά και της δέουσας ενημέρωσης προς τους ασθενείς που χρήζουν παρακολούθησης από ρευματολόγο.

Με την σειρά της η κυρία Κεραμιώτου σημείωσε τη στενή συνεργασία συλλογών ασθενών με ρευματικές παθήσεις. Η ίδια υποστήριξε πως μέσα από τις ασκήσεις ένας πάσχων μπορεί να κουράζεται λιγότερο στην καθημερινότητά του και να αξιοποιεί επωφελέστερα τις δυνάμεις του.

Να σημειωθεί ότι η ΕΡΕ στοχεύει  να πραγματοποιήσει  μια νέα  επιδημιολογική μελέτη στον πληθυσμό της χώρας μας  για να καταγραφούν συνολικά οι πάσχοντες από τα ρευματικά νοσήματα, καθώς η τελευταία αντίστοιχη μελέτη έγινε στις αρχές του 2003.

Τα link που μπορείτε να βρείτε τα βίντεο είναι τα ακόλουθα:

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Ψωριασική Αρθρίτιδα

Αγκυλοποιητική Σπονδυλαθρίτιδα

Αναπνευστικές ασκήσεις για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαθρίτιδα

Aσκήσεις Εργοθεραπείας