Απώλεια βάρους και COVID-19: Πώς σχετίζονται;

0
238

Κλείνουμε περίπου δύο χρόνια ζώντας με την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση της γενιάς μας, την πανδημία της COVID-19. Σαφώς και γνωρίζουμε σήμερα πολύ περισσότερα για τη νόσο,  ενώ στη μάχη εναντίον της έχουμε πλέον και εξελιγμένα εμβόλια.

«Όμως, όλο αυτό το διάστημα και η επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας έκανε επίσης ερευνητικά άλματα προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης στο σύγχρονο αυτό πόλεμο κατά του SARS-CoV-2. Έτσι για παράδειγμα, σήμερα γνωρίζουμε ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης, αυξημένη οξύτητα συμπτωμάτων και αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στην εντατική και θανάτων» επισημαίνουν ο δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και η Μαρία Βοϊτσίδου Διαιτόλογος – Διατροφολόγος.

«Ομοίως», προσθέτουν «συσχετίσεις έχουν δειχθεί ερευνητικά για τη βιταμίνη C, άλλα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο και γενικότερα διατροφή που προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού.

Μεταξύ των ισχυρών συσχετίσεων που καταγράφονται ερευνητικά είναι κι αυτή της παχυσαρκίας με την COVID-19».

Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα με παχυσαρκία:

1.Διατρέχουν 46% περισσότερο κίνδυνο να κολλήσουν SARS-CoV-2 σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος

2.Έχουν 113% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να νοσηλευτούν

3.Έχουν 74% υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ

4.Έχουν 48% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 αυξάνεται δραματικά με κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Αν λοιπόν η παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου νόσησης ή θανάτου από COVID-19, πως επιδρά η απώλεια βάρους;

Μια μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο JAMA Surgery και αναπαράχθηκε από τον ιστότοπο του CNN αναδεικνύοντας τη σημασία των ευρημάτων της, έδειξε ότι η σημαντική απώλεια βάρους συνδέθηκε με:1.     -Χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας2.     -Χαμηλότερη ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο3.     -Λιγότερα σοβαρά συμπτώματα από λοίμωξη COVID-19.«Τα ευρήματα λοιπόν της μελέτης έδειξαν, ότι η παχυσαρκία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19» επισημαίνουν ο δρ.Παπαλαζάρου και η κ. Βοϊτσίδου. Σύμφωνα με τον Nissen, καρδιολόγο και συγγραφέα της μελέτης, «Εάν χάσετε βάρος, τότε ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας από COVID-19μειώνεται πολύ».

Γιατί όμως η παχυσαρκία αποτελεί απειλή;

Τα λιποκύτταρα δημιουργούν χρόνια φλεγμονή. Η παχυσαρκία, συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων, ενώ η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά και το συκώτι εξάγει χημικές ουσίες κυτοκίνης που προκαλούν βλάβη στους ιστούς και διάφορα αγγειακά προβλήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο COVID-19.Τα άτομα με παχυσαρκία, επιπλέον, δεν αναπνέουν με την ίδια ευκολία όσο τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και αυτές οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος επιδρούν καθοριστικά στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, που είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού! Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτων από COVID-19 είναι έως και 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι.

Να μην ξεχνάμε: Η επιστήμη είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον άνθρωπο …αρκεί να την αξιοποιούμε!