Ποιες τροφές ηρεμούν το ταραγμένο …στομάχι;

0
49

Δυσπεψία, καούρα, φούσκωμα, μας χαλάνε τη διάθεση και τη μέρα. Οι λόγοι είναι πολλοί όπως το άγχος αλλά συνήθως ο “ένοχος” είναι η  διατροφή που επιλέγουμε. Κάτι βαρύ που φάγαμε και μας πείραξε, λίγο το αλκοόλ χθες το βράδυ με το κίτρινο τυρί της πίτσας στη βεράντα…ξέρετε εσείς. Η κακή διατροφή, λοιπόν, μας χαλάει το στομάχι όμως υπάρχει και η καλή διατροφή που μπορεί και να μας το φτιάξει, λένε οι ειδικοί και προτείνουν να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα μας τις παρακάτω τροφές:

Γιαούρτι με προβιοτικά

Η συστηματική κατανάλωση του ανακουφίζει από το φούσκωμα του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα, αν και στην αρχή μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό (όπως το κεφίρ) που υποχωρεί όταν ο οργανισμός το συνηθίσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς που, σε λογικές ποσότητες, εξασφαλίζουν οφέλη για την  υγεία του χρήστη».

Μπανάνα

Δεν παχαίνει όπως πολλοί πιστεύουν και είναι από τα ελάχιστα φρούτα που καταπραΰνουν το στομάχι από τις καούρες και τους ερεθισμούς. Γι’ αυτό και δε συστήνεται η κατανάλωση πολλών φρούτων (ειδικά των όξινων) σε όσους πάσχουν από στομαχικές διαταραχές. Αντίθετα, η μπανάνα με την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ ώριμη γιατί ευνοεί την έκκριση γαστρικών υγρών, ηρεμεί το στομάχι. Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθά την πέψη.

Ανανάς

Άλλο ένα φρούτο που ηρεμεί το στομάχι γιατί περιέχει καταπραϋντικά ένζυμα που δρουν κατά της οξύτητας των τροφών. Όπως και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, ο ανανάς περιέχει διαιτητικές ίνες, κάτι που είναι απαραίτητο για να διατηρείτε τακτικά τα έντερά σας υγιή. Αλλά αντίθετα από πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, ο ανανάς περιέχει σημαντικές ποσότητες βρομελίνης η οποία διασπά τις πρωτεΐνες και ενδεχομένως βοηθά στην πέψη.

Μήλο

Η αυξημένη πηκτίνη ανακουφίζει το στομάχι από τους πόνους. Είναι από τα λίγα τρόφιμα που συστήνεται σε στομαχικές διαταραχές και είναι μύθος ότι προκαλεί δυσκοιλιότητα. Επίσης το μήλο ωφελούν την επιδερμίδα, περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση, ενώ η κατανάλωσή τους το πρωί προλαμβάνει τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Ταυτόχρονα, λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχει, παρέχει ενέργεια για να ανταποκριθείτε στις καθημερινές δραστηριότητες.