Ποια νόστιμα γαλακτοκομικά προστατεύουν και από την υπέρταση;

0
60

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι προτείνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με στόχο να ενδυναμώσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να ρυθμίσουμε την υγεία του εντέρου μας. Σύμφωνα με  έρευνα  που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Dairy Science, αυτή η κατηγορία των τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει ασθενείς με υπέρταση. Μιλάμε φυσικά για το κεφίρ, το ξινόγαλο, το αριάνι (κρύο ρόφημα γιαουρτιού) αλλά και το γιαούρτι με πέτσα. 

Η ομάδα των ερευνητών από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Τροφίμων στη Sonora του Μεξικού και το Εθνικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Μεξικού στο Veracruz χρησιμοποίησαν ως αναφορά πλήθος μελετών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης ως «θεραπεία» κατά της υπέρτασης και σε σχέση με τη ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος. Εξέτασαν επίσης τους πιθανούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν το εντερικό μικροβίωμα μέσω της κατανάλωσης αυτών των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το κεφίρ, το ξινόγαλο, το αριάνι και το γιαούρτι με πέτσα, έχουν μια χαρακτηριστική υπόξινη γεύση ενώ τα προβιοτικά που περιέχουν συμβάλλουν την ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος και παράλληλα εμποδίζουν την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηριδίων στο έντερο. Για παράδειγμα, το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ και Β12 και τα προβιοτικά που βρίσκονται στο κεφίρ συμμετέχουν στην παραγωγή των βιταμινών αυτών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να δράσει καταλυτικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η εντερική διαταραχή,  έχει συνδεθεί με διάφορες μεταβολικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της υπέρτασης: «Παρόλα αυτά,  λίγες μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της αντιυπερτασικής επίδρασης των γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης και της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η καταπολέμηση της υπέρτασης έχει αποδοθεί κυρίως στα πεπτίδια ACEI ενώ λίγες μελέτες έχουν αποδώσει αυτό το αποτέλεσμα στη ρύθμιση του εντέρου» εξηγεί η επιστήμονας Belinda Vallejo-Córdoba από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Τροφίμων.

Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα προβιοτικά, τα βιοενεργά πεπτίδια και οι εξωπολυσακχαρίτες που λαμβάνουμε από την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση με συγκεκριμένα βακτήρια γαλακτικού οξέος, μπορούν να ρυθμίσουν το εντερικό μικροβίωμα. Γι αυτό το λόγο, υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας ειδικών τέτοιων προϊόντων που ταυτόχρονα θα ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση αλλά το εντερικό μικροβίωμα.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά τέτοια προϊόντα και σε διαφορετικές γεύσεις και συσκευασίες οπότε δε θα δυσκολευτεί κανείς  να συμπεριλάβει αυτό που του ταιριάζει σε ένα πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής. Άλλωστε η καλή υγεία του εντερικού μικροβιώματος επηρέαζε το μεταβολισμό μας, το ανοσοποιητικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα και οποιαδήποτε διαταραχή της ισορροπίας του μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές ασθένειες όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.