Νέο εννεαδύναμο εμβόλιο για τον ιο HPV

0
469

Το εξελιγμένο εμβόλιο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που ήρθε το 2007 στη ζωή μας και προκάλεσε προβληματισμό, εξελίχθηκε και αυτή τη φορά φέρνει κυριολεκτικά επανάσταση.

Tο τετραδύναμο εμβόλιο, που προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πλέον έχει εξελιχθεί σε εννεαδύναμο και αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι σε εννέα είδη καρκίνου, μεταξύ των οποίων των γεννητικών οργάνων και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Η καινοτομία, ωστόσο, είναι πως αυτή τη φορά δεν προστατεύει μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες. Το εννεαδύναμο εμβόλιο έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια και αγόρια από 11 έως 18 ετών.

Τα παραπάνω τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός  και πρόεδρο του ΔΣ της Ελληνικής HPV Εταιρείας,και η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο «Αλμα Ζωής». Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας  για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV. Vazoume telos!  που πραγματοποιεί η  MSD.

Ο ιός HPV είναι από τους συχνότερους μεταδοτικούς ιούς μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οκτώ στις 10 γυναίκες έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ο ιός προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων.

«Σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το εμβόλιο κατά του HPV είναι απολυτά ασφαλές και μάλιστα το νέο εννεαδύναμο παρέχει 90% προστασία κατά του ιού στα παιδιά που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή» είπε ο καθηγητής κ. Χρούσος, και συμπλήρωσε: «”Είναι ανάγκη και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός να εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα στα κορίτσια ηλικίας των 11-12 ετών, όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η έκθεση στον ιό, η συμμόρφωση στις ιατρικές οδηγίες είναι υψηλή και η ανοσολογική απάντηση είναι η μέγιστη δυνατή” τόνισε ο κ. Χρούσος.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Στη Σκοτία τα κορίτσια ξεκίνησαν αμέσως τον εμβολιασμό από το 2007, όταν κυκλοφόρησε το εμβόλιο, και σήμερα παρατηρείται 89% ελάττωση στις προκαρκινικές αλλοιώσεις. Στην Αυστραλία γίνεται δωρεάν στα σχολειά καθώς έχουν θέσει στόχο να εκλείψει ο ιός HPV σε 10 χρόνια, δηλαδή να έχουν λιγότερα από τέσσερα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους το έτος».

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Αγοραστό, «η προστασία από τους σχετιζόμενους με τον ιό HPV καρκίνους μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενώς με τον εμβολιασμό και δευτερογενώς με προληπτικό προσυμπτωματικό έλεγχο ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση εγκατεστημένων προκαρκινικών βλαβών».

Στην Ελλάδα εμφανίζονται ανά έτος 421 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 208. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί ότι στη χωρά μας εξαιτίας της προκατάληψης και της έλλειψης ενημέρωσης τόσο από τους γονείς όσο και από τους παιδιάτρους, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι πολύ χαμηλή. Μόλις τέσσερα στα 10 κορίτσια έχουν εμβολιαστεί. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας έχουν γίνει 1.500.000 εμβόλια.

Ωστόσο έπειτα από 12 χρόνια κυκλοφορίας και 270.000.000 εμβόλια ο φόβος για τις παρενέργειες στο εξωτερικό έχει μειωθεί. «Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες πέρα από τις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνουν όλοι από εννέα ετών και άνω. Ακόμα και οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV»ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρούσος.

«Το εμβόλιο έναντι του HPV παρέχει προστασία ως και για 9 τύπους του ιού, εκ των οποίων οι 7 είναι ογκογόνοι και οι δύο σχετίζονται με τα γεννητικά κονδυλώματα. Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες το εμβόλιο έναντι του ιού ΗPV στοχεύει άμεσα σε τύπους του ιού  που σχετίζονται με το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου μήτρας, με το 85-90% των σχετιζόμενων με HPV καρκίνων του αιδοίου, το 8O-85% των σχετιζόμενων με  HPV καρκίνων του κόλπου και το 90-95% των σχετιζόμενων με  ΗPV καρκίνων του πρωκτού. Πέραν του καρκίνου, το εμβόλιο στοχεύει στους δύο καλοήθεις τύπους του ιού HPV που σχετίζονται με το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.’Τα εμβόλια έναντι του ιού HPV με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν πολύ καλό προφίλ ασφαλείας» όπως επεσήμανε ο κ. Γεώργιος Τρίμης, Παιδίατρος, Ιατρικός Υπεύθυνος Τμήματος Εμβολίων MSD.