Ακμή: Συμβουλές για “καθαρότερο” δέρμα μέχρι τα Χριστούγεννα

0
316

Με την εορταστική περίοδο να είναι προ των πυλών όλοι επιθυμούν να έχουν ένα πιο “καθαρό”, λαμπερό και ελκυστικό δέρμα. Ωστόσο οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα είναι σκληρές για το δέρμα. Ουσιαστικά η έκθεση στο κρύο υποβάλλει το δέρμα σε μιας μορφής στρες το οποίο αυξάνει τη φλεγμονή.

Οι αιτίες αυτής της επιδείνωσης είναι πολλές: αφενός η υπερβολική ξηρότητα του δέρματος μειώνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις, αφετέρου το αφυδατωμένο δέρμα υποχρεώνει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη από την αναγκαία ποσότητα σμήγματος, για να το κρατήσει ενυδατωμένο και ελαστικό.
«Όμως, η υπερέκκριση αυτού του ελαίου μπορεί να προκαλέσει παγίδευση των νεκρών δερματικών κυττάρων, να φράξει τους πόρους, να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και τελικά να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Πρόσφατα αποδείχθηκε και ότι τα ακνεϊκά δέρματα ( δέρμα με σπυράκια, φλύκταινες κλπ) έχουν μειωμένη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού – το πρώτο στρώμα άμυνας τους, που αποτελείται κυρίως από κεραμίδια, χοληστερόλη και απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Μια μελέτη που ερεύνησε την εποχιακή διακύμανση των κεραμιδίων στην κεράτινη στοιβάδα διαπίστωσε ότι το δέρμα με ακμή έχει συνολικά χαμηλότερα επίπεδα κεραμιδίων, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Οι συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα επηρεάζουν, επίσης, τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό – παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, λιγότερες ημέρες με ηλιοφάνεια αλλά και ώρες ανά ημέρα. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ακμής. Και αυτό διότι η πτώση του ανοσοποιητικού που προκαλεί η έλλειψή της δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των επιθέσεων από βακτήρια που προκαλούν την πάθηση.

Επομένως, η επιπλέον προστασία του ακνεϊκού δέρματος το χειμώνα είναι απαραίτητη και συνίσταται στην πολύ προσεκτική φροντίδα του, η οποία περιλαμβάνει:

Την αποφυγή αγγίγματός του. Είναι μια συμβουλή που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού μπορεί να γίνει αιτία μεταφοράς μολυσματικών παραγόντων σε αυτό.

Τον καθαρισμό του με ένα απαλότερο καθαριστικό από εκείνο που χρησιμοποιείται το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί τους θερμούς μήνες υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης της υπερβολικής λιπαρότητας που προκαλούν οι συνθήκες και τα προϊόντα (π.χ. αντηλιακά). Δεν επιτρέπεται όμως ο καθαρισμός του περισσότερες από 2 φορές ημερησίως.

Την ενυδάτωση με προϊόντα που απευθύνονται σε δέρματα που είναι επιρρεπή στην ακμή και όχι με παχιές, κρεμώδεις ενυδατικές κρέμες. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται προϊόντα χωρίς λιπαρά στοιχεία που περιέχουν ουσίες οι οποίες βοηθούν στην θωράκιση της υγρασίας, όπως το υαλουρονικό οξύ.

Την επιλογή του σωστού χρόνου ενυδάτωσης. Η εφαρμογή του ενυδατικού προϊόντος θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το πλύσιμο του δέρματος (προσώπου και σώματος), ούτως ώστε η υγρασία να παγιδεύεται και οι ερεθισμοί να υποχωρούν.

Την προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής στον ψυχρό καιρό. Τα τοπικά φάρμακα που συστήνονται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακμής στεγνώνουν το δέρμα. Η αποφυγή αυτών και/ή η χρήση τους μόνο στο σημείο του προβλήματος και όχι στο σύνολο του δέρματος προλαμβάνει την ξηρότητά του και τις εξάρσεις βελτιώνοντας την όψη του.

Την εφαρμογή ήπιων απολεπιστικών προϊόντων, για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αλλά και αντηλιακού κάθε φορά που βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

« Για ένα καθαρό, λοιπόν, δέρμα στις γιορτές, πρέπει να προσαρμόσουν τη φροντίδα του δέρματός τους, αλλά και την αγωγή υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, να προσέξουν τη διατροφή, να ελέγξουν την ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσουν, να βρουν τρόπους να ελέγξουν το άγχος τους και να κοιμούνται επαρκώς», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.