Αμυγδαλές: Πότε πρέπει να αφαιρούνται;

0
481

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στις αμυγδαλές στο μυαλό μας έχουμε τα παιδιά. Ωστόσο πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση καθώς μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές. Σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν αποτελεσματικά.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με τις αμυγδαλές σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια, για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε την κατάλληλη φροντίδα, όπως μας εξηγεί ο κ. Στυλιανός Μαγκανάρης Διευθυντής Ωτορινολαρυγγολόγος Metropolitan Hospital.

Τι είναι οι αμυγδαλές

Πρόκειται για ένα ζευγάρι μικρών οργάνων σε σχήμα οβάλ που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελούνται από λεμφικό ιστό και είναι υπεύθυνες για την παγίδευση και την απομάκρυνση βακτηρίων, ιών και άλλων επιβλαβών ουσιών που εισέρχονται στο σώμα μέσω του στόματος και της μύτης.

Οι αμυγδαλές μπορεί να μολυνθούν και να αναπτύξουν φλεγμονή, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται αμυγδαλίτιδα.

Αμυγδαλίτιδα και άλλα προβλήματα

«Το πιο κοινό πρόβλημα των αμυγδαλών είναι η αμυγδαλίτιδα. Εκδηλώνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή στα παιδιά από ότι στους ενήλικες. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, πυρετό, πρησμένους αδένες στον λαιμό και λευκωπή επικάλυψη στις αμυγδαλές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από ιούς, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος. Ταξινομείται σε οξεία και χρόνια αμυγδαλίτιδα», επισημαίνει κ. Μαγκανάρης.

1.Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή προβλήματος των αμυγδαλών. Πρόκειται για μια  ιογενής ή βακτηριακή οξεία λοίμωξη και τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά  και είναι έντονα όπως: πονόλαιμος, πυρετός, δυσκολία στην κατάποση, πρησμένες αμυγδαλές και πρησμένους αδένες στον λαιμό. Η οξεία αμυγδαλίτιδα, εφόσον οφείλεται σε βακτήρια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, ενώ οι ιογενείς λοιμώξεις συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε μια εβδομάδα.

2.Η χρόνια αμυγδαλίτιδα είναι μια μακροχρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών που μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας αμυγδαλίτιδας. Προκαλείται συνήθως από βακτηριακές λοιμώξεις που δεν αντιμετωπίζονται ή εξαλείφονται πλήρως με τα αντιβιοτικά. Μπορεί επίσης να προκληθεί από παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ρύπανση καθώς και από αλλεργίες. Τα συμπτώματα της χρόνιας αμυγδαλίτιδας είναι παρόμοια με εκείνα της οξείας αλλά είναι λιγότερο σοβαρά και μπορεί να επιμείνουν για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Η χρόνια αμυγδαλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και μερικές φορές απαιτεί χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.

Εκτός από την αμυγδαλίτιδα, άλλα προβλήματα των αμυγδαλών είναι:

-Η αμυγδαλολιθίαση: Οι αμυγδαλές αναπτύσσουν πέτρες, που σχηματίζονται από υπολείμματα, όπως νεκρά κύτταρα, βλέννα και βακτήρια, που παγιδεύονται στις σχισμές των αμυγδαλών και ασβεστοποιούνται από άλατα ασβεστίου, όπως ο υδροξυαπατίτης ή το ανθρακικό ασβέστιο, τα οξαλικά και άλλα άλατα μαγνησίου ή ρίζες που περιέχουν αμμώνιο. Έχουν λευκό ή κιτρινωπό χρώμα, και είναι συνήθως μικρού μεγέθους σκληροί σχηματισμοί που μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία του στόματος, δυσκολία στην κατάποση και πόνο στο αυτί.

-Η υπερτροφία των αμυγδαλών: Είναι η μεγέθυνση των αμυγδαλών, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό και υπνική άπνοια. Η υπερτροφία των αμυγδαλών εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Οι θεραπευτικές επιλογές για την υπερτροφία των αμυγδαλών περιλαμβάνουν φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή και χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή).

-Αμυγδαλεκτομή: Συνήθως συνιστάται σε ασθενείς (παιδιά ή ενήλικες) που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα ή έχουν υπερτροφικές αμυγδαλές που προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, ή ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος καθώς και σε περιπτώσεις υποψίας κακοήθειας ή υποψίας προσβολής των νεφρών και της καρδιάς.

Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες τεχνικές όπως:

Κλασική αμυγδαλεκτομή: Η αφαίρεση των αμυγδαλών γίνεται με νυστέρι.

Ηλεκτροκαυτηριαστική αμυγδαλεκτομή: Η αφαίρεση γίνεται με διαθερμία.

Αμυγδαλεκτομή με λέιζερ: Η αφαίρεση γίνεται με τη χρήση λέιζερ.

Αμυγδαλεκτομή coblation: Η αφαίρεση γίνεται με ελεγχόμενη ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων.

Μετά την αμυγδαλεκτομή, ο ιατρός μπορεί να συστήσει παυσίπονα και μια ειδική δίαιτα για μερικές ημέρες. Είναι επίσης σημαντικό για τον ασθενή να ξεκουράζεται και να αποφεύγει τις επίπονες δραστηριότητες για αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία. Κατά το διάστημα αυτό ο ιατρός θα παρακολουθεί στενά τον ασθενή για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές.