Καρδιαγγειακά προβλήματα: Μύθοι και Αλήθειες

0
309

Στη χώρα μας περίπου 250.0000 Έλληνες έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου, δηλαδή 1 στους 4 διατρέχουν κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται για τους άνω των 45 ετών στο 50%, δηλαδή 1 στους 2.

«Τα τελευταία τρία χρόνια η πανδημία και ο εγκλεισμός στο σπίτι, δημιούργησαν περισσότερο στρες, κατάθλιψη και ο συνδυασμός έτοιμου φαγητού με λιγότερη κινητικότητα αύξησαν το σωματικό βάρος.
Επίσης μειώθηκαν και οι επισκέψεις σε ιατρούς και νοσοκομεία λόγω του φόβου λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό», τονίζει ο κ. Εμμανουήλ Καλλιέρης Καρδιολόγος, μέλος του Κολλεγίου Καρδιολόγων των Η.Π.Α., Διευθυντής Εντατικής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital.

Καρδιά και τι πρέπει να προσέχουμε

Η καρδιά είναι μια αντλία η οποία για να στείλει το αίμα στην κυκλοφορία «χτυπάει», 100.000 φορές την ημέρα, 3.000.000 φορές το μήνα, 40.000.000 φορές το χρόνο και 500.000.000 στη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι για να συνεχίζει να λειτουργεί σωστά, πρέπει να φροντίζουμε να την διατηρούμε σε καλή κατάσταση και να συμμορφωνόμαστε με τις εντολές των ειδικών ιατρών. Οι τακτικοί έλεγχοι που χρειάζονται για να γνωρίζουμε την κατάσταση της καρδιάς μας δεν πρέπει για κανένα λόγο να αμελούνται ή να παραλείπονται. Οι έλεγχοι αυτοί, όμως, δεν είναι ίδιοι για όλους..

«Άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων, καπνιστές, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά αν δεν κόβουν το τσιγάρο, δεν ρυθμίζουν την χοληστερίνη τους, τον διαβήτη τους και δεν αθλούνται, θα πρέπει να κάνουν τακτικό καρδιολογικό έλεγχο (άτομα άνω των 35 ετών, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος)», επισημαίνει καρδιολόγος.

Μύθος: «Εγώ δεν κινδυνεύω» 

«Οι καρδιολόγοι καλούμαστε πολλές φορές να προσπαθήσουμε έντονα για να πείσουμε τους ασθενείς για τους κινδύνους που διατρέχουν και για να πάρουν τα φάρμακά τους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ. οι γυναίκες που πιστεύουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει μέχρι κάποια ηλικία αλλά δεν ισχύει από την εμμηνόπαυση και μετά που ο κίνδυνος αυξάνεται και γίνεται σχεδόν ίδιος με αυτόν των ανδρών αντίστοιχης ηλικίας.

Οι νέες γυναίκες καπνίστριες που παράλληλα κάνουν χρήση αντισυλληπτικών (ακόμα και για ρύθμιση του κύκλου τους) τείνουν να παραγνωρίζουν ότι αυτός ο συνδυασμός, (παρά το γεγονός ότι τα νεότερα αντισυλληπτικά έχουν λιγότερες παρενέργειες) μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονικές εμβολές ή θρομβώσεις, γεγονός που επιβάλλει προσοχή και έλεγχο.

Μύθος: «Το φάρμακο για τη χοληστερίνη καταστρέφει το συκώτι»

Πολλοί ασθενείς λένε: «Γιατρέ μου, δεν παίρνω το φάρμακο για τη χοληστερίνη γιατί καταστρέφει το συκώτι». Αυτή η κατά βάση λανθασμένη αντίληψη, ίσως προέρχεται από το γεγονός ότι συστήνεται έλεγχος ηπατικής λειτουργίας και χοληστερόλης ένα μήνα μετά την έναρξη της χρήσης φαρμάκου/-ων για τη μείωση της χοληστερόλης. Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα δεν καταστρέφουν το συκώτι.

Η αλήθεια είναι ότι λαμβάνοντας τη φαρμακευτική αγωγή και ρίχνοντας την «κακή χοληστερίνη», αυτήν δηλαδή που φράσσει τα αγγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς στα 100mg και κάτω, μειώνεται η ολική καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 25-30%. Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουν 25-30% λιγότεροι άνθρωποι.

Μύθος: «Η υψηλή “μεγάλη” (συστολική) πίεση δεν είναι τόσο σημαντική» 

Πολλά άτομα με υπέρταση τείνουν να υποτιμούν την  υψηλή συστολική (τη «μεγάλη») πίεση. Ακούγονται συχνά στα ιατρεία υπέρτασης φράσεις όπως: «Έχω 16 πίεση και πίεση καρδιάς 9,5, αυτή είναι ανεβασμένη».

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το 16, -συστολικής, δηλαδή, υπέρτασης-, που δεν ενδιαφέρει/που «περνάει κάτω από το ραντάρ του ασθενούς», είναι και το πιο σημαντικό. Όλες οι επιπλοκές όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά, τα ανευρύσματα, οφείλονται στη συστολική υπέρταση. Το ασφαλές συνεπώς, για όλες τις ομάδες των ασθενών είναι επίσκεψη στον ειδικό ιατρό όταν η πίεση υπερβαίνει το 140/90 mmHg.

Μύθος δεν καπνίζω τσιγάρο αλλά ατμίζω γιατί είναι πιο ασφαλές

Η αλήθεια είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν διάφορες επικίνδυνες ουσίες όπως και πρόσθετα διαλυτικά και γεύσεις τα οποία βλάπτουν τα αγγεία και τους πνεύμονες όπως φαίνεται από πολλές σύγχρονες μελέτες», καταλήγει ο κ. Καλλιέρης.