Διαδικτυακή Ημερίδα (Webinar) «Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ΖΩΗ!!»

0
243

Πολλοί πιστεύουν ότι βγαίνοντας στο μπαλκόνι να καπνίσουν, προστατεύουν τα παιδιά που έχουν στο σπίτι. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει καθώς οι καρκινογόνες ουσίες του καπνού έχουν μολύνει τα ρούχα, το δέρμα, τα μαλλιά του καπνιστή, ο οποίος μπαίνοντας μέσα θα αγκαλιάσει το παιδί του, μεταφέροντας του τα επικίνδυνα υποπροϊόντα του καπνού. Αυτή η επισήμανση του Πνευμονολόγου Εμμανουήλ Μάνου, ήταν μια από τις πολλές που προκάλεσε εντύπωση στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ΖΩΗ!!».

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών  Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και με τον οργανισμό «Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O»  την περασμένη Παρασκευή  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου.

Η Πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου στην ομιλία της επεσήμανε ότι παρά τη μείωση καπνίσματος, λόγω της πρόσφατης εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, το 28% του ενήλικου πληθυσμού και 17% των ανηλίκων εξακολουθούν να καπνίζουν. Οι ασθένειες εξαιτίας του καπνίσματος προκαλούν τεράστιο κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πολλοί καπνιστές στην προσπάθεια τους να κόψουν την βλαβερή αυτή συνήθεια ξεκινούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή μασούν καπνό. Και οι δυο εναλλακτικοί τρόποι είναι εξίσου βλαβεροί για την υγεία, όπως είπε η η κ. Βασιλική Πέττα, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ Γ.Α.Ο.Ν.Α. “Άγιος Σάββας” και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ανοσοθεραπεία, το νέο ισχυρό όπλο που έχουν στα χέρια τους  οι επιστήμονες, αναφέρθηκε η Αθηνά Χριστοπούλου, Ογκολόγος, υπεύθυνη Παθολογικής Ογκολογίας της Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

Τα Τ-λεμφοκύτταρα που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μέθοδο μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Στην ανοσοθεραπεία ανταποκρίνονται σχεδόν οι μισοί ασθενείς και αυτό διαπιστώνεται μετά από τεστ βιοδεικτών στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς. Από αυτά τα τεστ προκύπτει και ο καλύτερος συνδυασμός των θεραπειών εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή, λ.χ. ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Ο κ. Εμμανουήλ Μάνος, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α΄, υπεύθυνος λειτουργίας του Βρογχολογικού Εργαστηρίου και Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας είπε ότι κάπνισμα σκοτώνει περίπου 13.700 ανθρώπους κάθε μέρα! Αναφέρθηκε στα Ιατρεία Διακοπής καπνίσματος τονίζοντας ότι σχεδόν το 65-70% των ασθενών μετά την αγωγή στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος κόβει το τσιγάρο και περίπου το 40% δεν έχει ξαναρχίσει το κάπνισμα ένα χρόνο μετά τη θεραπεία.

Ο Αθανάσιος Ζέτος, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ του Πνευμονολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», είπε ότι φέτος στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα έχουμε 7.500 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα έχει ως όργανο-στόχο τον πνεύμονα αλλά ευθύνεται και για πολλά άλλα είδη καρκίνου, λ.χ. του στοματοφάρυγγα, αλλά και για είδη φαινομενικά άσχετα με το κάπνισμα, όπως με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ο κ. Γεώργιος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, τόνισε ότι οι ασθενείς που δεν μπορούν να θεραπευτούν με χειρουργείο, σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να ωφεληθούν από την στερεοτακτική ακτινοχειρουργική που λειτουργεί στοχευμένα στον όγκο. Σε πιο προχωρημένα στάδια, όταν η νόσος προχωρήσει και στους αδένες, μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικά χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Μάλιστα τόνισε ότι κάποιος που θέλει να κόψει το κάπνισμα πρέπει να το αποφασίσει σοβαρά, γιατί σε περίπτωση που σταματά και ξαναρχίζει το κάπνισμα ενόσω ο οργανισμός προσπαθεί να επουλώσει το επιθήλιο, οι βλάβες ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες.

Η διαδικτυακή ημερίδα του Κ.Ε.Φ.Ι. πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών MSD Greece, Roche, Bristol Myers-Squibb, Pfizer και AstraZeneca. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το κανάλι STAR Κεντρικής Ελλάδας