Η Ελλάδα συμμετέχει στην μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη για τις πληγές που άφησε η καραντίνα στους ανθρώπους

0
228

Πόσο αυξήθηκαν οι κρίσεις πανικού, οι αυτοτραυματισμοί, οι αυτοκτονίες και η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19; Τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες για έξι εβδομάδες και πόσες γυναίκες και παιδιά κακοποιήθηκαν από τους βίαιους συντρόφους ή τους πατεράδες τους; Πόσο αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών αλλά και πόσοι Έλληνες το έριξαν στον ηλεκτρονικό τζόγο; Σε αυτά αλλά και πολλά αλλά ερωτήματα θα δώσει απαντήσεις, η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη για την υγεία, τους εθισμούς, την ενδοοικογενειακή βία και γενικά την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων που βίωσαν τον εγκλεισμό που επέβαλαν τα κράτη, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Πρόκειται για τη μελέτη COH-FIT, (www.coh-fit.com/?lang=el) στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Η μελέτη διεξάγεται με τη συνεργασία 200 ερευνητών από ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια 35 χωρών και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 25 γλώσσες μεταξύ των οποίων και η Ελληνική.

Στόχος της μελέτης που διεξάγεται διαδικτυακά από τις 27 Απριλίου, είναι να  αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων καραντίνας στη σωματική και ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, αλλά και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως είπε στο www.ygeia50plus.gr  ο Βασίλειος- Παντελεήμονας Μποζίκας καθηγητή Ψυχιατρικής, διευθυντή Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής, ΑΠΘ που συμμετέχει στην έρευνα: «Γνωρίζουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κοινωνική επαφή και την ευχαρίστηση που νιώθουν οι άνθρωποι όταν είναι μαζί. Γι΄αυτό πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα από αυτή την έρευνα».

Συγκεκριμένα στη μελέτη συμμετέχει η Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εθνικούς συντονιστές τους Βασίλειο Μποζίκα, Αγοραστό Θ. Αγοραστό επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής, Β’ Ψυχιατρική Κλινική, ΑΠΘ, Έλενα Δραγκιώτη αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Linköping University της Σουηδίας και Κωνσταντίνο Τσαμάκη, ψυχίατρο, επισκέπτη ερευνητή στο King’s College του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μεγάλου αριθμού άλλων εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.

Οι συμμετέχοντες κατευθύνονται στον κεντρικό ισότοπο της έρευνας www.coh-fit.com, όπου και εμφανίζονται οι πληροφορίες της έρευνας.

«Είναι μία μεγάλη, διεθνής μελέτη για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του ιού COVID-19. Η μελέτη COH-FIT έχει στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων (π.χ. περιορισμός κυκλοφορίας, κοινωνική αποστασιοποίηση, καραντίνα) και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία του ιού COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων πανδημίας», μας είπε ο κ. Μποζίκας.

Μετά την ηλεκτρονική συγκατάθεση των συμμετεχόντων, συγκεντρώνονται ανώνυμες πληροφορίες για τρεις ηλικιακές ομάδες (ενήλικους, έφηβους και παιδιά) και σε πάνω από 25 διαφορετικές γλώσσες αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία, επάγγελμα, κατάσταση φυσικής και ψυχικής υγείας και σχετικών συμπεριφορών, καθώς και για περιβαλλοντικούς παράγοντες πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού COVID-19.

«Μέχρι τώρα έχουν απαντήσει πάνω από 4.500 Έλληνες ενήλικες από 18 ετών και άνω αλλά και  παιδιά με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Καλοκαίρι» είπε στο www.ygeia50plus.gr ο κ. Μποζίκας.

Η συμμετοχή στην έρευνα αυτή είναι εθελοντική και η μελέτη διεξάγεται με καθεστώς διασφαλισμένης πλήρους ανωνυμίας και μπορεί να διακοπεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Όλες οι ερωτήσεις είναι προαιρετικές.

Η έρευνα έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του ΑΠΘ και απευθύνεται σε τρεις ομάδες πληθυσμού: Ενήλικες >18 ετών, Έφηβοι 14-17 ετών, Παιδιά 6-13 ετών.