ΕΙΝΑΠ: Ακατάλληλες Κινέζικες μάσκες στα νοσοκομεία παρά τις διαψεύσεις του υπουργείου Υγείας

0
224

Ακατάλληλες μάσκες Κινέζικης προέλευσης, που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τη νόσο COVID-19 και τον νέο κορωνοϊό, διανεμήθηκαν στους ήρωες με τις άσπρες μπλούζες τον περασμένο Απρίλιο και όταν αυτοί διαμαρτυρήθηκαν, κατηγορήθηκαν από το υπουργείο Υγείας  για διασπορά ψευδών ειδήσεων!

Στην σοβαρή αυτή καταγγελία επανήλθε σήμερα η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας ( ΕΙΝΑΠ) φέρνοντας νέα στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και ζητώντας από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον κ. υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη “να  σέβονται και να διερευνούν τις επισημάνσεις των γιατρών και των λοιπών υγειονομικών που δίνουν την μάχη ενάντια στην επιδημία” όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ στις αρχές Απριλίου, γιατροί αρχικά από τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικό», στην συνέχεια και από άλλα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επεσήμαναν πως είχαν διανεμηθεί στο προσωπικό μάσκες υποτίθεται Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας τύπου ffp2 εισηγμένες από την Κίνα οι οποίες ήταν εμφανώς προβληματικές.

Τότε ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης είχε σπεύσει να διαψεύσει δημόσια αυτές τις επισημάνσεις χαρακτηρίζοντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ως «ψεύτες» και «αδαείς» τόσο τους γιατρούς που έκαναν τις επισημάνσεις όσο και την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ που είχαν δημοσιοποιήσει αυτές τις επισημάνσεις.

Ωστόσο τις επόμενες ημέρες το υπουργείο υγείας προχώρησε σε μια σειρά από πράξεις που αποδεικνύουν ότι οι γιατροί είχαν δίκιο.

Συγκεκριμένα απέσυρε την  επίμαχη προβληματική παρτίδα από πολλά νοσοκομεία. Στο  «Σωτηρία» έσπευσε σχεδόν αμέσως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνοδεία ΜΜΕ για να παραδώσει άλλες μάσκες ιατρικής χρήσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις αρμόδιοι απάντησαν «δεν φταίμε, ήταν από δωρεά» (λες και αυτό έχει καμία σημασία όσον αφορά την προστασία της υγείας των υγειονομικών).

Υπήρξαν πάρα πολλά δημοσιεύματα σε ξένα ΜΜΕ πως προβληματικές παρτίδες κινέζικης προέλευσης επισημάνθηκαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κυβερνήσεις έκαναν δεκτές τις επισημάνσεις των γιατρών χωρίς «διαψεύσεις» και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, και όπου μάλιστα το ίδιο το Κινέζικο κράτος παραδέχτηκε πως υπήρξαν τέτοιες προβληματικές παρτίδες.

Υπήρξαν δηλώσεις Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα οι οποίοι επιβεβαίωσαν την εισαγωγή στην Ελλάδα προβληματικών μασκών που έγινε με κριτήριο την πιο χαμηλή τιμή και όχι την καταλληλότητα και την πιστοποίηση. Πρόσφατα, εγχώρια βιομηχανία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην παραγωγή μασκών ιατρικής χρήσης, εδώ στην Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος παραδέχθηκε την ύπαρξη προβληματικών παρτίδων Κινέζικης προέλευσης το τελευταίο διάστημα.

“Συμπερασματικά, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο κ. υφυπουργός Υγείας οφείλουν άλλη φορά να σέβονται και να διερευνούν τις επισημάνσεις των γιατρών και των λοιπών υγειονομικών που δίνουν την μάχη ενάντια στην επιδημία και να μην απαντούν με βεβιασμένες αγχωτικές «διαψεύσεις» και με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η προστασία της υγείας των υγειονομικών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία της υγείας του λαού. Γι’ αυτό ως ΕΙΝΑΠ θα συνεχίζουμε να επισημαίνουμε σε όλους τους τόνους κάθε πρόβλημα ή έλλειψη. Γιατί μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η «επικοινωνία»” καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.