Τελικά τα …κατ’ οίκον διαγνωστικά τεστ του ΕΟΔΥ θα είναι για τις κλειστές δομές

0
188

Ξεκίνησαν σήμερα τα πρώτα διαγνωστικά τεστ από τις Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ενδεικτικά Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν ελέγχους στην Αθήνα, στο Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, στο Δομοκό, στην Καρδίτσα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Σταδιακά και καθημερινά ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, ώστε το σύνολο των ομάδων να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την χώρα.

Πάντως τα διαγνωστικά τεστ (μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορωνοϊού)  θα πραγματοποιούνται μόνο στις κλειστές δομές όπως γηροκομεία, κλινικές χρονιών παθήσεων, φύλακες, καταυλισμούς Ρομά και δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και σε δεύτερο χρόνο, στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων.

Επομένως οι έλεγχοι δεν θα είναι κατ΄ οίκον, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Μάρτιο, παραπλανώντας ουσιαστικά τους πολίτες που επιστρέφουν σταδιακά στην εργασία τους και επιθυμούν να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ για να μάθουν εάν έχουν περάσει τον ιό ή όχι.

Ακόμα όμως και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (καρκινοπαθείς καρδιοπαθείς, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, με αυτοάνοσα νοσήματα) αλλά δεν μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία και θέλουν να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ, θα πρέπει να πάνε στις δημόσιες υγειονομικές δομές ή στον ιδιωτικό τομέα και να τα πληρώσουν από την τσέπη τους, όπως και οι υγιείς πολίτες. 

Τη διευκρίνηση έκανε ο υφυπουργός Υγείας  Βασίλης Κοντοζαμάνης την Κυριακή μετά από τις σχετικές ερωτήσεις μας: «Υπάρχουν κριτήρια για την επιλογή των πολιτών που θα κάνουν τα διαγνωστικά τεστ; Θα ενημερώνονται τηλεφωνικά από τον ΕΟΔΥ ότι την συγκεκριμένη μέρα και ώρα θα περάσει κλιμάκιο της κινητής μονάδας από το σπίτι τους; Θα υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στις εργασίες τους, να έχουν προτεραιότητα σε αυτά τα τεστ;» ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε: «Θέλω να είμαι σαφής, δεν θα περιμένει ο κόσμος στο σπίτι του να του χτυπήσουν το κουδούνι ή να τον πάρουν τηλέφωνο. Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δίνουμε προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι κινητές ομάδες αυτές θα ξεκινήσουν δίνοντας έμφαση σε κλειστές δομές όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και ειδικές δομές, όπως είναι οι προγεννητικές δομές,οι φυλακές, τα γηροκομεία και από κει και πέρα θα εξελίσσεται το πρόγραμμα που αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση»…