Έξι νέα κρούσματα, δυο νεκροί. Ελπίδες για εμβόλιο έως το τέλος του 2020

0
193

Συνεχίζεται η καλή πορεία της χώρας στην πανδημία με μόλις έξι νέα κρούσματα, δυστυχώς  2 νεκρούς αλλά  με 35 ασθενείς που παραμείνουν διασωληνωμένοι σε σύγκριση με τους 61  που ήταν πριν από δυο εβδομάδες. Τα παραπάνω αισιόδοξα στοιχεία ανακοίνωσε χθες ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας πρώτη μέρα μετά την άρση της καραντίνας. Ειδικότερα χθες κατεγράφησαν έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.632. Από αυτούς το 55,4% είναι άνδρες, ενώ 22,6% σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό και 50% με ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.

Ωστόσο χθες άλλοι δυο ασθενείς κατέληξαν με τη χώρα να μετράει συνολικά 146 θύματα από τον κορονοϊό. Από αυτούς οι 39  ήταν γυναίκες, ενώ η ενδιάμεση ηλικία των θυμάτων είναι τα 75 έτη και το 93,2% έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Οι ασθενείς με Covid-19 που παραμένουν διασωληνωμένοι είναι  35 ασθενείς με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 23%  είναι γυναίκες και το 91,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι χθες, 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Το εμβόλιο

Όσον αφορά τα εμβόλια ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 ερευνητικές ομάδες που  κινούνται σε δύο φάσεις, την πρώτη και δεύτερη, στις οποίες γίνονται δοκιμές με πληθυσμό εθελοντών που παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου ώστε να βρεθεί η σωστή ποσότητά της, αλλά και οι όποιες παρενέργειες.

Μετά  ακολουθεί η τρίτη, κατά την οποία το εμβόλιο δοκιμάζεται σε μεγάλο αριθμό πολιτών.

Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή την ώρα υπάρχει μία τεράστια προσπάθεια συνεννόησης με κοινό στόχο, την ανάπτυξη του εμβολίου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την παροχή του εμβολίου –όταν ανακαλυφθεί- σε ομάδες προτεραιότητας, σημειώνοντας πως ενδεχομένως έως το τέλος του έτους μπορεί να έχουν αναπτυχθεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τα οποία ενδέχεται να χορηγηθούν σε ευπαθείς ομάδες.

Από την πλευρά του υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για ηλικιωμένους πολίτες, ούτε για την κυκλοφορία μετά της 12 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί. Για την τελευταία, δόθηκε απλώς ισχυρή σύσταση περιορισμού μετακινήσεων.