Η γεωγραφία των κρουσμάτων στην Ελλάδα

0
234

Ένας νεκρός και έξι νέα κρούσματα ήταν ο σημερινός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα σε 2.626 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 144 όπως ανακοίνωσε ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος αντικατέστησε τον Σωτήρη Τσιόδρα, στη σημερινή ενημέρωση, από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η διάμεση ηλικία των 144 νεκρών ήταν τα 74 έτη, το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Οι 38 από τους θανόντες ήταν γυναίκες δηλαδή το 26.4% και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 73, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι τα 67 έτη και οκτώ είναι γυναίκες. Να σημειωθεί πως 78 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ και έχουν συνολικά ελεγχθεί 79.332 κλινικά δείγματα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι από αύριο  στις 6 το πρωί περνάμε στη δεύτερη και πιο δύσκολη φάση της πανδημίας: «Τελειώνουν 6 εβδομάδες καραντίνας, 42 πρωτόγνωρες μέρες, 1008 ώρες καραντίνας. Υπάρχουν στιγμές που λέμε ότι δεν θέλουμε να υπάρξουν ξανά. Στις 6 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται μία περίοδος γεμάτη αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η πορεία του κορωνοϊού. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού».

Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί, εξακολουθεί να είναι έξω και να απειλεί τη δημόσια υγεία, γι΄αυτό άλλωστε προειδοποίησε ότι: «Εάν δεν τηρούμε τους κανόνες ο κίνδυνος για έξαρση του κορωνοϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος».

Η γεωγραφία των κρουσμάτων

Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια χαρτογράφησε τα κρούσματα στη χώρα μας, λέγοντας ότι από τα 2.626,  τα 1040 είναι ακόμα ενεργά, εκ των οποίων 330 νοσηλεύονται και τα 710 αναρρώνουν κατ’ οίκον. Επίσης έχουν αναρρώσει στο σπίτι τους συνολικά 945 κρούσματα. Έχουν δοθεί 477 εξιτήρια, και υπάρχουν 144 νεκροί.

Από τα 2.626 κρούσματα τα 1.496 ήταν στην Αττική ενώ  237 ήταν σε δομές φιλοξενίας. Συγκεκριμένα στην πρώτη δεκαπεντάδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων που είχε 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με 73, ο δήμος Πειραιά με 79, ο δήμος Χαλανδρίου 52, Γλυφάδας 59, Περιστερίου 46, Λαρισσαίων 42, Πατρέων 38, Νέας Σμύρνης 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35 και Ξάνθης 34.

Από αυτούς του δήμους οι έξι, η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς του αριθμού των κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμού του δήμου. Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα.