Ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι κατ΄οίκον έλεγχοι για κορωνοϊό από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ

0
196

Ξεκίνησε σήμερα η υλοποίηση του προγράμματος για τη δημιουργία των 500 Κινητών Ομάδων  από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από τουλάχιστον δυο άτομα, ένα νοσηλευτή και έναν οδηγό, με στόχο τον κατ΄ οίκον έλεγχο των πολιτών μέσω διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19. Το διαγνωστικό τεστ θα είναι μέσω της λήψης βιολογικού υλικού (επιχρίσματος από το φάρυγγα) από τους πολίτες.

Στόχος του προγράμματος είναι η επιδημιολογική μελέτη του πληθυσμού από τους ειδικούς προκειμένου να διαπιστώσουν το ποσοστό των κρουσμάτων στον ευρύτερο πληθυσμό ώστε να έχουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για την πορεία της πανδημίας για τη χώρα. Θυμίζουμε ότι έχουν γίνει ήδη πάνω από 78.000 διαγνωστικά τεστ στις ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικό προσωπικό και συνεχίζονται καθημερινά.

Σταδιακά θα προσληφθούν 1.100 άτομα, (500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί) ενώ σήμερα οι πρώτοι επιτυχόντες υποβλήθηκαν στα σχετικά  διαγνωστικά τεστ, που θα γίνονται και στους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας.

«Ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη τους” αναφέρει στην ανακοίνωση του ο  Οργανισμός και συνεχίζει: “Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πρόσληψης του ΕΟΔΥ και εργαστούν στο πρόγραμμα. Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του ΕΟΔΥ, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια”.

Πως θα γίνονται οι έλεγχοι κατ’ οίκων

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ᾽ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020» το οποίο προβλέπει τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19.

Συγκεκριμένα οι περιοχές δραστηριοποίησής τους στην Επικράτεια, προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ, ως φορέα υλοποίησης, σύμφωνα με τη στρατηγική των ελέγχων και με κριτήριο την έμφαση που πρέπει να προσδίδεται σε τοπικούς ελέγχους συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.

Οι κινητές ομάδες  που συστήνονται εντάσσονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και διασυνδέονται μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας.

Ως επόπτης κάθε κινητής ομάδας ορίζεται ένας γιατρός της οικείας Τοπικής  Μονάδας  Υγείας (ΤΟΜΥ) είτε, σε περίπτωση έλλειψης, γιατρός της οικείας Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) στην οποία η κινητή ομάδα  δραστηριοποιείται. Κάθε κινητή ομάδα αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων, ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό.