Ηράκλειο Κρήτης: Το πρώτο Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης της ΠΦΥ στην Ελλάδα!

0
1950

Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι γυναίκες που βιώνουν τη δύσκολη περίοδο της εμμηνόπαυσης έχουν αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό τους, τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για το Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, που λειτουργεί μέσα στο υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας του Ηρακλείου.

Είναι η πρώτη υγειονομική δομή σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που διαθέτει ένα εξειδικευμένο τμήμα, το οποίο  απευθύνεται στις γυναίκες που βιώνουν τις σκληρές συνέπειες της εμμηνόπαυσης και κλιμακτήριου. Το κέντρο εμμηνόπαυσης αποτελείται από Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, τρεις Μαίες, μια Διατροφολόγο και ένα Ορθοπαιδικό.

Το συγκεκριμένο τμήμα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της χώρας. Παράλληλα αποδεικνύει ότι η ΠΦΥ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημόσια υγεία, εάν και εφόσον στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό από το υπουργείο Υγείας.

Περισσότερες από 180 γυναίκες από 40 έως 62 ετών το έχουν εμπιστευτεί.

Από τον περασμένο Ιουλίου, που ξεκίνησε τη λειτουργία του, περισσότερες από 180 γυναίκες το έχουν εμπιστευτεί και έχουν δει να αλλάζει η ζωή τους προς το καλύτερο, γιατί έχουν βρει σημαντική ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη.

Οι γυναίκες αυτές, ηλικίας από 40 έως και 62 ετών, υπό την παρακολούθηση και καθοδήγηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Πρόληψης και Φροντίδας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης, κάνουν δωρεάν όλες τις ενδεδειγμένες εξετάσεις όπως ψηφιακή μαστογραφία, ορμονικές εξετάσεις, κολπικό υπέρηχο, μέτρηση οστικής πυκνότητας κλπ. Επίσης ακολουθούν προγράμματα διατροφής αλλά και άσκησης, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι εξάψει, η αϋπνία, ο εκνευρισμός, η ευερεθιστικότητα, το πρήξιμο, η κατάθλιψη και όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα της κλιμακτήριου που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη για πολλές γυναίκες.

Από αριστερά προς δεξιά είναι : Άντα Παπαγιαννάκη, Μαρίνος Νικολάου, Ναταλία Τσουμάνη, Ρουμπία Ανδρουλάκη, Μαρία Κουτεντάκη, Δημήτρης Κλάδος, Νίκος Αντωνακόπουλος.

«Η πρωτοβουλία ανήκει στις μαίες του Κέντρου Υγείας που έβλεπαν πολλές γυναίκες να υποφέρουν από τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση και θέλησαν να τις βοηθήσουν» είπε στο ygeia50plus.gr ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δημήτρης Κλάδος, Ορθοπεδικός- Συντονιστής  Επιστημονικής Λειτουργίας Κέντρο Υγείας Ηρακλείου και συμπλήρωσε: «Βέβαια αυτό έγινε πράξη γιατί το Κέντρο Υγείας του Ηρακλείου λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια, σε σύγχρονες και ευρύχωρες κτηριακές εγκαταστάσεις και φυσικά είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας όπως ο ψηφιακός μαστογράφος μας, μηχάνημα μέτρησης οστικής μάζας, διάδρομο για τα τεστ κοπώσεως, ορθοπαντογράφο. Έχουμε επίσης βραχεία νοσηλεία για ΧΑΠ ενώ τελευταία κάναμε και Κέντρο Covid-19 για τα ύποπτα κρούσματα που θα έρθουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Θα θέλαμε ακόμα έναν οφθαλμίατρο, έναν Ωρυ/λα, ένα οδοντίατρο και νευρολόγο. Όμως σε γενικές γραμμές είμαστε και πολύ καλό επίπεδο».

Η ιδέα του Κέντρου

Το περασμένο Καλοκαίρι, η Διαιτολόγος και νοσηλεύτρια Ναταλία Τσουμάνη, παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που επισκέπτονται το Διαιτολόγιο- Διατροφικό γραφείο του Κέντρου Υγείας και πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενώ δεν είχαν προβλήματα υγείας. Το θέμα συζητήθηκε και με τις άλλες μαίες και προσπάθησαν να βρουν ένα τρόπο για να βοηθήσουν αυτές τις γυναίκες: «Στο γραφείο είχα πολλές γυναίκες που έβαζαν τα κλάματα, μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ, υπέφεραν από τις εξάψεις και τις εφιδρώσεις, η σεξουαλική ζωή με τον σύζυγό τους είχε πολλά προβλήματα, είχαν πολλά νεύρα αλλά και κατάθλιψη» είπε στο ygeia50plus.gr  η Διατροφολόγος-Διαιτολόγος Ναταλία Τσουμάνη και συνέχισε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ έναν άντρα που είχε έρθει στο γραφείο μου και μου είπε «Σας παρακαλώ βοηθήστε τη γυναίκα μου». Το συζητήσαμε με τους συναδέλφους μου γιατρούς και νοσηλευτές και καταλήξαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να τις βοηθήσουμε. Αφού μελετήσαμε τις δυνατότητες που έχουμε στο Κέντρο Υγείας μας, ξεκινήσαμε το τμήμα για την εμμηνόπαυση τον περασμένο Ιούλιο».

Σήμερα σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, κάθε μια από τις 180 γυναίκες που παρακολουθούνται στο κέντρο εμμηνόπαυσης, έχει το δικό της ηλεκτρονικό φάκελο, όπου καταγράφονται όλες οι εξετάσεις και η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει όχι μόνο για την εμμηνόπαυση αλλά γενικά.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι το 60% των γυναικών που επισκέπτονται το Κέντρο έχουν ενημερωθεί για τη λειτουργία  του από άλλες γυναίκες ενώ ένα 20% έρχονται από παραπομπές γιατρών.

«Ουσιαστικά μαθαίνετε από στόμα σε στόμα και έρχονται οι γυναίκες σε προ-εμμηνόπαυση και κλιμακτήριο. Τον Οκτώβριο έχουμε δει για πρώτη φορά, 70 γυναίκες έως τώρα» μας είπε η κυρία Ναταλία Τσουμάνη.

Οι εξετάσεις

Από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις οι γυναίκες βλέπουν αποτελέσματα.

1.Με τη χρήση φυτο-οιστρογόνων (σόγιας) οι εξάψεις εξαφανίζονται στο 100%.

2.Με  τα προγράμματα διατροφής, οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν βάρος και ανεβαίνει η ψυχολογία τους.

3.Γίνεται έλεγχος κολπικής ξηρότητας μέσω διάφορων τζέλ με σκοπό η γυναίκα να ανακτήσει και πάλι τη σεξουαλική της ζωή, βασικός παράγοντας που φέρνει την ισορροπία και ηρεμία στο ζευγάρι.

4.Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας που μειώνει τις διαταραχές στον ύπνο.

«Αφού υποβληθούν σε όλες τις ενδεδειγμένες εξετάσεις που τους έχουν συστήσει οι γιατροί μας (μαστογραφία, οστικής πυκνότητας κλπ) το πρώτο πράγμα που κάνω όταν έρχονται σε μένα είναι αλλαγή στη διατροφή και γυμναστήριο» μας είπε η κυρία Τσουμάνη και συνεχίζει: «Με τη χορήγηση φυτο-οιστογονων (σόγια) μετά από λίγες εβδομάδες έρχονται και μου λένε ότι επιτέλους εξαφανίστηκαν οι εξάψεις 100% ενώ με την άσκηση κοιμούνται το βράδυ! Επίσης αρχίζουν να χάνουν βάρος, αποκτούν και πάλι την αυτοπεποίθηση τους, έχουν καλύτερη ψυχολογία και καλύτερη σεξουαλική ζωή, γεγονός που εκτιμάται και από τους συζύγους τους. Γενικά αρχίζουν και χαίρονται και πάλι τη ζωή!».

Από αριστερά Μαρία Χατζηιωάννου- Κατερίνα Ανδρουλάκη (είναι ακτινολογικός χειριστής του μαστογράφου)- Κλάδος Δημήτρης (Διευθυντής) και Ιωάννης Βαγιακάκος.

Το Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης  αποτελείται από:

1) Μαρίνο Νικόλαο, Γυναικολόγο MD, PhD, Επιμελητής Ά στη Γυναικολογική Μαιευτική Κλινική του Γ.Ν Αγίου Νικολάου και επιστημονικός συνεργάτης του Κ.Υ Ηρακλείου επί σειρά ετών.

2) Το τμήμα μαιών και συγκεκριμένα από την κυρία Ρουμπία Ανδρουλάκη MSc ‘ Έρευνα στη γυναικεία αναπαραγωγή,  Αντιόπη Παπαγιαννάκη και Μαρία Καλαΐτζή  (όλες είναι ΤΕ Μαίες).

3) Το Διαιτολογικό- Διατροφικό γραφείο με την  Ναταλία Τσουμάνη, ΤΕ Διαιτολόγο- Διατροφολόγο-ΤΕ Νοσηλεύτρια, MSc Δημόσια Υγεία- ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

4) Το Ορθοπαιδικό ιατρείο με τον Ορθοπαιδικό  Νίκο Αντωνακόπουλο.

5) Το Καρδιολογικό ιατρείο με την Καρδιολόγο Μαρία Κουτεντάκη.