Η Μεσογειακή αναιμία έχει εξελιχθεί σε χρόνια νόσο με μακρά επιβίωση, ωστόσο η ανάγκη για αίμα παραμένει!

0
415

Νέα καινοτόμα φάρμακα αλλά και μια γονιδιακή θεραπεία για την οριστική εξάλειψη της Θαλασσαιμίας, έχουν πλέον στα χέρια τους μετά από δεκαετίες, οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών της Μεσογειακής αναιμίας και της Δρεπανοκυτταρικής Νόσου. Οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως είναι φυσικό κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής των ασθενών, που πλέον μπορούν να ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία. Ωστόσο η μετάγγιση αίματος παραμένει η θεραπεία πρώτης γραμμής, γι΄ αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν οι δράσεις αιμοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι ελλείψεις αίματος στη χώρα μας φέτος εξαιτίας covid-19, έχουν αγγίξει το “κόκκινο”.

Τα παραπάνω  αναφέρθηκαν στην Ενημερωτική Εκδήλωση για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη.

Οι ειδικοί έστειλαν το μήνυμα ότι η μεσογειακή αναιμία είναι πλέον: «Χρόνια νόσος με μακρά επιβίωση και το μέλλον των ασθενών προδιαγράφεται αισιόδοξο».

Στην εκδήλωση οι επιστήμονες συζήτησαν και για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία της νόσου COVID-19 και τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικότερα κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου προσκλήθηκαν από τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας να μιλήσουν για τις νέες ελπιδοφόρες θεραπείες, τα καινοτόμα φάρμακα και την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία της νόσου COVID-19.

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών και ερευνών για τις συγκεκριμένες αιμοσφαιρινοπάθειες, οι επιστήμονες έχουν πλέον στα χέρια τους νέα φάρμακα που βοηθούν ακόμη περισσότερο στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον οργανισμό, αραιώνουν τα διαστήματα μεταξύ των μεταγγίσεων αίματος και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και τη γονιδιακή θεραπεία για την οριστική εξάλειψη της Θαλασσαιμίας.

Επίσης στην Ημερίδα ο Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας έκανε έκκληση για αίμα: «Καθώς τα αποθέματα αίματος λιγοστεύουν λόγω της πανδημίας, κάνουμε έκκληση στους Εθελοντές Αιμοδότες και όποιον μπορεί να αιμοδοτήσει, να προσφέρει το πολύτιμο αγαθό».

Στην Ημερίδα που διεξήχθη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερα από 400 άτομα, τονίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της επάρκειας αίματος, δεδομένου ότι η μετάγγιση παραμένει η θεραπεία πρώτης γραμμής για τους εν λόγω ασθενείς.