Η γοητεία δεν έχει όρια ηλικίας

0
740

 

Γράφει η Δρ. Τάνια Βλαδένη Διευθύντρια ΕΣΥ στο νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Αθηνών Ανδρέας Συγγρός.

 

Για εμένα ως δερματολόγο η γοητεία δεν έχει όρια ηλικίας. Ωστόσο υπάρχουν τέσσερις επιφανειακές αλλαγές που συμβαίνουν στην επιδερμίδα της γυναίκας την περίοδο της ορμονικής αλλαγής. Ας τις δούμε αναλυτικά παρακάτω:

1.Απώλεια κολλαγόνου.
Το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό του δέρματος. Είναι μία πρωτεΐνη που προσδίδει στο δέρμα σφρίγος και ελαστικότητα.
Η παραγωγή της πρωτεΐνης αυτής αρχίζει να επιβραδύνεται και την πρώτη πενταετία της εμμηνόπαυσης χάνεται ποσοστό έως και 30% του συνολικού κολλαγόνου. Η απώλεια αυτή συσχετίζεται ισχυρά με την ανεπάρκεια των οιστρογόνων και έχει ως συνέπεια ρυτίδωση του δέρματος.

Η Δρ.Τάνια Βλαδένη Δερματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ στο νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”.

2.Απώλεια ελαστίνης
Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται σε πολλές γυναίκες ραγδαία μείωση στην παραγωγή μιας άλλης πρωτεΐνης, της ελαστίνης, η οποία αποτελεί το κύριο συστατικό των ελαστικών ινών. Οι ίνες αυτές σε συνδυασμό με μία ομάδα ουσιών που λέγονται γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGs) κάνουν το δέρμα «γεμάτο» και ελαστικό. Όταν όμως μειώνονται, το δέρμα χαλαρώνει και οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές.
3.Λέπτυνση της επιδερμίδας.
Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα αλλάζει χρώμα και υφή  και υφίσταται σχάσεις πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι στα νιάτα μας. Αυτό οφείλεται στην προοδευτική λέπτυνση της επιδερμίδας, η οποία προκαλείται από την απώλεια κολλαγόνου, GAGs και νερού.
4.Ξηροδερμία.
Είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αναφέρουν οι μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες έχουν εξαιρετικά ξηρή επιδερμίδα, με «ρωγμές» και «σκασίματα». Οι ορμόνες παίζουν ρόλο στην ενυδάτωση του δέρματος, αφού ρυθμίζουν την παραγωγή των GAGs και του σμήγματος και βελτιώνουν την κατακράτηση νερού.
Ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το δέρμα σας, η δερματολόγος σας, θα βοηθήσει στην καλύτερη ενυδάτωση του ώστε να διατηρήσετε την γοητεία σας ισόβια. Και μην ξεχνάτε οι ρυτίδες έχουν τεράστια γοητεία!