Ιατρική παρακολούθηση καρδιοπαθών… μέσω κινητού

0
94

Η πανδημία και η καραντίνα έστρεψε εκατομμύρια πολίτες στα ψηφιακά εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία και άλλαξε την καθημερινότητα μας, πολλές φορές προς το καλύτερο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η  Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) «τρέχει» ένα πρόγραμμα  τηλεπαρακολούθησης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μέσω χρήσης εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο! Το εν λόγω πρόγραμμα το παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η ΕΚΕ χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα,  με τη βοήθεια μίας ειδικής εφαρμογής (KARDIA HF), οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να στέλνουν πληροφορίες για τα συμπτώματα, το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και να δέχονται οδηγίες για συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση και την διατροφή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΕ Ιωάννης Κανακάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι ομιλητές ανέδειξαν την αξία της πρόληψης από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την ανάγκη για πιο στενή παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας των ασθενών -εν μέσω πανδημίας-, καθώς και το πόσο σημαντική είναι πλέον η καλύτερη αλληλεπίδραση ασθενών και ιατρών.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας και Γ. Γραμματέας της ΕΚΕ κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας και της καραντίνας στη φροντίδα ασθενών με καρδιαγγειακό νόσημα. Πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σε 141 χώρες, αποκαλύπτει πως κατά τη διάρκεια των «lockdown» περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού υπέστη κάποιας μορφής περιοριστικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε καθυστερημένη προσέλευση και μείωση κατά 40% των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια!

Από αριστερά: Ο Ιωάννης Κανακάκης, Κωνσταντίνος Τούτουζας και Ιωάννης Γουβέδενος.

“Η έλευση της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Όπως τονίσαμε από την αρχή της πανδημίας, οι ασθενείς με καρδιακή νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά σε περίπτωση επαφής με τον ιό SARS-Cov-2. Παράλληλα παρατηρήσαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας ότι οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, απέφυγαν την επαφή με το νοσοκομείο αλλά συγχρόνως παρέλειπαν την τακτική ιατρική παρακολούθηση (check- up)”, σημείωσε ο κ. Κανακάκης.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Καρδιολογίας και τέως πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Ιωάννης Γουδέβενος σημείωσε ότι “η καλύτερη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων (εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά, παθήσεις αρτηριών των ποδιών και καρωτίδων, καρδιακή ανεπάρκεια) είναι η δια βίου πρόληψή τους. Αυτή πρέπει να επικεντρωθεί σε 4 παράγοντες συμπεριφοράς : κάπνισμαφτωχή δίαιτααυξημένο βάρος σώματοςκαθιστικός τρόπος ζωής και σε 3 κύριους  παράγοντες κινδύνουδυσλιπιδαιμίαυπέρτασησακχαρώδη διαβήτη.

Χαιρετισμό έκανε ο κ. Δώρος Κλεοβούλου, Γ. Γραμματέας Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, ο οποίος ανάφερε χαρακτηριστικά: «H σωματική άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού η καρδιά είναι ένα από τα όργανα που έχουν επιτακτική την ανάγκη άθλησης… Η άθληση αποτελεί ανάχωμα για την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων και των καρδιαγγειακών παθήσεων, γι’ αυτό οφείλουμε να την αναδείξουμε και να την προάγουμε σαν πανανθρώπινο αγαθό, εφάμιλλο των αγαθών της υγείας και της παιδείας»