Πάνω από το 1/3 των ασθενών με κορωνοϊό διαγνώστηκαν με τουλάχιστον ένα Long-Covid σύμπτωμα

0
322

Το 37% των ανθρώπων είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μακράς διάρκειας COVID, όπως δύσπνοια, πόνος, κόπωση, άγχος, κατάθλιψη! Μάλιστα τα παραπάνω και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα διαγνώστηκαν σε μία περίοδο 3-6 μηνών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19! Αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπεράσματα της νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Εθνικού Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας (NIHR) Oxford Health Biomedical Research Center (BRC). Η μελέτη διερεύνησε τη μακροχρόνια COVID σε πάνω από 270.000 άτομα που αναρρώνουν από τη μόλυνση από τον COVID-19, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το αμερικανικό TriNetX ηλεκτρονικό δίκτυο αρχείων υγείας.

Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει πώς διαγιγνώσκονται συνήθως εννέα βασικά συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID και πώς αυτό το ποσοστό συγκρίνεται με τα άτομα που αναρρώνουν από τη γρίπη. Τα εννέα βασικά συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID, που εμφανίζονται 90-180 ημέρες μετά τη διάγνωση του COVID-19, περιλαμβάνουν:

-Μη φυσιολογική αναπνοή – 8%

-Κοιλιακά συμπτώματα – 8%

-Άγχος/κατάθλιψη – 15%

-Πόνος στο στήθος/στο λαιμό – 6%

-Γνωστικά προβλήματα («ομίχλη του εγκεφάλου») – 4%

-Κόπωση – 6%

-Πονοκέφαλος – 5%

-Μυαλγία (μυϊκός πόνος) – 1,5%

-Άλλος πόνος – 7%

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω δυνατότητες – 37%

Υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν εάν συμπεριλαμβανόταν ολόκληρη η περίοδος 1-180 ημερών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19.

Η σοβαρότητα της μόλυνσης, η ηλικία και το φύλο επηρέασαν την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων μακράς διάρκειας COVID: τα συμπτώματα του μακρού COVID ήταν πιο συχνά σε εκείνους που είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και ήταν ελαφρώς συχνότερα στις γυναίκες. Αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν επίσης ποια από τα συμπτώματα που ήταν πιθανότερο να βιώσουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι και οι άνδρες είχαν περισσότερες δυσκολίες στην αναπνοή και γνωστικά προβλήματα, ενώ οι νέοι και οι γυναίκες είχαν περισσότερους πονοκεφάλους, κοιλιακά συμπτώματα και άγχος/κατάθλιψη.

Πολλοί ασθενείς είχαν περισσότερα από ένα συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID και τα συμπτώματα έτειναν να συνυπάρχουν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τα ίδια συμπτώματα σε άτομα που αναρρώνουν από τη γρίπη. Τα συμπτώματα του μακρού COVID εμφανίστηκαν μετά τη γρίπη, αλλά ήταν 1,5 φορές πιο συχνά μετά τον COVID-19.

Αυτή η μελέτη δεν εξηγεί τι προκαλεί συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID, ούτε πόσο σοβαρά είναι, ούτε πόσο θα διαρκέσουν. Τα αποτελέσματα δεν λαμβάνουν υπόψη τους ανθρώπους που είχαν COVID-19 αλλά δεν είχαν διαγνωστεί, π.χ. επειδή ήταν ασυμπτωματικοί και δεν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ούτε επιζώντες από COVID-19 με συμπτώματα μακράς COVID που δεν είχαν καταγραφεί στα αρχεία υγείας τους.

Ο ακαδημαϊκός κλινικός συνεργάτης του NIHR, Dr Max Taquet, ο οποίος ηγήθηκε των αναλύσεων, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, όλων των ηλικιών, μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά συμπτωμάτων και δυσκολιών τους έξι μήνες μετά μόλυνση από covid19. Αυτά τα δεδομένα συμπληρώνουν τα ευρήματα από έρευνες αυτοαναφοράς και δείχνουν ότι οι κλινικοί ιατροί διαγιγνώσκουν ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα. Χρειαζόμαστε κατάλληλα διαμορφωμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας και μελλοντικής κλινικής ανάγκης ».

Ο καθηγητής Πολ Χάρισον, επικεφαλής της μελέτης, Τμήμα Psychυχιατρικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Έρευνες διαφόρων ειδών χρειάζονται επειγόντως για να κατανοήσουμε γιατί όχι όλοι να αναρρώσουν γρήγορα και πλήρως από τον COVID-19. Πρέπει να προσδιορίσουμε τους μηχανισμούς που κρύβονται στα διάφορα συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν τους επιζώντες. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι απαραίτητες για να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του COVID-19 ».

Πηγή: https://www.ox.ac.uk/news/2021-09-29-over-third-covid-19-patients-diagnosed-least-one-long-covid-symptom