Μετ΄ εμποδίων η επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων, έως 8 μήνες η λίστα αναμονής των ασθενών

0
269

Μετ’ εμποδίων ξεκινάνε από τη Δεύτερα 4 Μαΐου τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, που είχαν διακοπεί από τις 11 Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας.

Η αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων για σχεδόν δυο μήνες, δυστυχώς επιδείνωσε της υγεία χιλιάδων ασθενών που χρειάζονται να υποβληθούν σε σημαντικές επεμβάσεις ενώ παράλληλα προκάλεσε δραματική αύξηση στη λίστα αναμονής των χρόνιων πασχόντων, που θα πρέπει να περιμένουν έως και 8 μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού για να χειρουργηθούν.

Ο Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Νίκαιας Πάνος Παπανικολάου

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει μια τεράστια λίστα ασθενών που περιμένουν να πάρουν σειρά για το χειρουργείο, με το μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει τους 8 και πλέον μήνες για τα απλά χειρουργεία όπως καταρράκτη, γλαύκωμα, επεμβάσεις στο ισχίο, αλλά και πιο σύνθετα όπως ογκολογικά, καρδιοχειρουργικά και θωρακοχειρουργικά περιστατικά, όπως είπε στο www.ygeia50plus.gr   ο Πάνος Παπανικολάου Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Νίκαιας και μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ): «Μόνο στη δική μου κλινική έχω 150 ασθενείς σε αναμονή. Θα χρειαστώ 8 μήνες τουλάχιστον. Επίσης για να ανοίξουν τα χειρουργεία θα πρέπει να έρθει πίσω το προσωπικό που επιστρατεύτηκε για τα περιστατικά του COVID-19, να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό τόσο σε εμάς όσο και στους ασθενείς που μπαίνουν στο χειρουργείο και να διασφαλιστεί το αναλώσιμο υλικό που χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε π.χ μάσκες σωστές» μας είπε ο νευροχειρουργός.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αυτό είχαν επισημάνει εγκαίρως η ΟΕΝΓΕ  τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) από τις 21 Απριλίου, οι οποίες ζητούσαν  από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων.

Επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός των επεμβάσεων θα πραγματοποιείται κατά  50% των χειρουργείων του μέσου όρου του 2019, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ,

Να σημειωθεί πάντως ότι ο υπουργός Υγείας έχει δώσει ήδη εντολή στους Διοικητές στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στους Διοικητές των νοσοκομείων, μαζί με τις Επιτροπές Λοιμώξεων εντός του νοσοκομείου και τους υπεύθυνους των χειρουργείων, να βάλουν μια τάξη στις εισαγωγές. Τα περιστατικά των χρόνιων ασθενών, ανάλογα με τα νέα ιατρικά δεδομένα που έχουν προκύψει από τη δίμηνη αναμονή, θα  κατηγοριοποιηθούν και θα μπουν σε προτεραιότητα.

Με απλά λόγια αλλάζει η σειρά προτεραιότητας των χιλιάδων περιστατικών που έχουν συσσωρευτεί συμπαρασύροντας φυσικά και τα νέα περιστατικά που θα προστεθούν στη λίστα αναμονής και δεν χαρακτηρίζονται επείγοντα από τους γιατρούς και για άλλη μια φορά οι ασθενείς θα χρειαστεί να οπλιστούν με πολύ υπομονή!