Κοντοζαμάνης: «Εάν χρειαστεί θα γίνουν αλλαγές για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με το τεστ Covid-19»

0
329

“Εφόσον χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές έτσι ώστε σαφώς να μην υπάρχει επιβάρυνση για το τεστ Covid-19 για τους πολίτες που προσέρχονται στον ιδιωτικό τομέα”. Αυτή τη δήλωση έκανε χθες ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ για τις καταγγελίες που αφορούν τεστ έναντι αμοιβής σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με χρόνια νοσήματα που προσέρχονται σε ιδιωτικές κλινικές για θεραπεία.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, τα κριτήρια διαγνωστικού ελέγχου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι ίδια. Ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι τα κριτήρια είναι διευρυμένα και αφορούν κάθε άνθρωπο που έχει συμπτώματα συμβατά με τον κορονοϊό.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς όλες τις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές. Στόχος είναι κατά τη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου, να γίνεται τεστ κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό ο προεγχειρητικός έλεγχος προβλέπεται και υπολογίζεται στην διαδικασία του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου το οποίο αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Εφόσον χρειαστεί, θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές έτσι ώστε σαφώς να μην υπάρχει επιβάρυνση για το τεστ για τους πολίτες που προσέρχονται στον ιδιωτικό τομέα», διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σε ό,τι αφορά τις Κινητές Ομάδες Υγείας περίπου 20 μονάδες την ημέρα δραστηριοποιήθηκαν στην Αθήνα και εκτός Αθηνών. Τα δείγματα τα οποία συλλέχθηκαν ήταν περίπου 1.000.

«Έχουμε πει ότι τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα. Κοιτάζουμε ευπαθείς ομάδες και υπάρχει το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο, έτσι ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι 500 κινητές ομάδες να είναι σε πλήρη ανάπτυξη» ανέφερε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει εξάμηνη και πλέον διάρκεια. Επομένως δεν είναι κάτι το οποίο υλοποιείται από τη μία ημέρα στην άλλη. Σε ό,τι αφορά την ερώτηση για τον αριθμό των αιτήσεων, προκειμένου να προσληφθούν για τις ολιγόμηνες συμβάσεις τα άτομα που θα στελεχώσουν τις ομάδες αυτές, ναι, υπήρχε μία γρήγορη διαδικασία με βάση την προτεραιότητα που γινόταν η αίτηση, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό στη διάθεσή μας, να το εκπαιδεύσουμε, έτσι ώστε να είναι στους δρόμους» είπε.