Ναι λένε οι παιδίατροι στο εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών

0
258

Ναι στον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων έναντι της Covid-19,  λέει η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιάτρων στην χώρα μας. Η ανάγκη προστασίας του παιδικού πληθυσμού προκύπτει από το 95% των ερωτηθέντων παιδίατρων στην έρευνα της Alco για λογαριασμό της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Τη σύσταση για εμβολιασμό κάνουν οι παιδίατροι προς τους γονείς για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 χρόνων με το εμβόλιο έναντι της Cοvid-19.

Αυτό κατέδειξε η έρευνα σε 500 ελεύθερους επαγγελματίες παιδιάτρους από το  σύνολο των 3.500 της χώρας. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα έχουν ήδη πεισθεί οι γονείς 180.000 εμβολιασμένων παιδιών άνω των 12 χρόνων.

Οι λόγοι που ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό

Οι παιδίατροι απαντούν:

-το 65% ακολουθεί όπως σε όλα τα εμβόλια τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,

-το 25% δηλώνει ότι ακολουθεί τις συστάσεις και τις εγκρίσεις των αρμόδιων διεθνών φορέων και αρχών,

-το 7% καθορίζει την αποφάση του και η εμπειρία,

-2% αναφέρει ότι λειτουργεί θετικά η στάση των άλλων παιδιάτρων.

Όσοι δεν το συστήνουν ( 5%):

-το 61% υποστηρίζει ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά,

-το 23% πιστεύει ότι είναι καλύτερο τα παιδιά να νοσήσουν,

-το 8% κρίνει ότι δεν το χρειάζονται τα παιδιά και τέλος,

-8% δηλώνει ότι ανησυχεί για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι παιδίατροι δηλώνουν ότι εμπιστεύονται και το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Θετικοί στην λήψη τους δήλωσαν σχεδόν 9 στους 10 (ποσοστό 86%) αναφέρουν ότι το συστήνουν σε όλα τα παιδιά, το 7% μόνο στους εφήβους, το 3% μόνο στα βρέφη και τέλος ποσοστό 2% στα ευπαθή παιδιά.

Σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο, δηλώνει το 54% πως το συστήνει σε όλα τα παιδιά και το 46% μόνο σε όσα συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες.

Οι παιδίατροι υποστηρίζουν, επτά στους 10, ότι αναζητούν νεότερες πληροφορίες καθημερινά για το αντικείμενό τους . Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ενημερώνονται από τα ιατρικά περιοδικά, οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθώς και το Διαδίκτυο. Επίσης, πληροφορίες ανταλλάσσουν με άλλους συναδέλφους τους και τα σεμινάρια.

Εμβολιασμοί για Cοvid στα ιατρεία

Αναχώματα έχουν προκύψει σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομοσπονδίας Παιδιάτρων ο Κωνσταντίνο Νταλούκα.  Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού 3.500 ιδιώτες παιδίατροι. Ωστόσο, εμπόδια έχει θέσει η γραφειοκρατία, απαιτώντας πιστοποιητικά και σύμβαση με την ΥΠΕ. Κατά τον ίδιο έχει καθυστερήσει η διαδικασία παραλαβής των εμβολίων από τα εμβολιαστικά κέντρα. Ο ίδιος υπενθύμισε τεχνικές δυσκολίες αφού έξι παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν από ένα φιαλίδιο. Εάν το εμβόλιο καθυστερεί οι γονείς μπορεί να αλλάξουν γνώμη.

Εν αναμονή της ένταξης παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών στο πρόγραμμα από τον προσεχή Ιανουάριο, οι γονείς τονίζουν την σημασία της ενημέρωσης των γονιών, γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για καμπάνια ενημέρωσης.