Ρευματικές παθήσεις: Οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση της ζέστης

0
473

Το Καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία και τους καύσωνες  μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην αρθρίτιδα και τις επώδυνες αρθρώσεις. Οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις συχνά υποφέρουν καθώς επιδεινώνονται τα συμπτώματα τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, που ομολογούμενος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα…ζόρικη. Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα και να μην πονάνε;  Ο Γεώργιος Τάτας, Ειδικευόμενος Επισκέπτης Υγείας Δημοσίας & Κοινοτικής Υγείας ΠΑΔΑ Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα δίνει χρηστικές συμβουλές στους ασθενείς για την αντιμετώπιση της ζέστης.

Αποφυγή έξαρσης

Ίσως είναι δύσκολο να δημιουργήσετε ένα κλίμα «φιλικό για την αρθρίτιδα», αλλά μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του καλοκαιριού.

Παρακολουθήστε την πρόβλεψη του καιρού για να είστε προετοιμασμένοι και κάνετε ήπιες ασκήσεις, όπως διατάσεις ή γιόγκα, ακόμα κι αν οι αρθρώσεις σας πονάνε λίγο.

Η διατήρηση της δροσερής θερμοκρασίας, η παραμονή στη σκιά και η χρήση φυσικών υφασμάτων μπορεί να βοηθήσει. Το ήπιο κολύμπι μπορεί επίσης να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα, αλλά πολλά εξαρτώνται από το άτομο. Εάν τα χέρια, τα πόδια και οι αστράγαλοι σας πρήζονται λίγο σε ζεστό και υγρό καιρό, αυτό συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε.

Μείνετε δραστήριοι και ενυδατωμένοι

-Το να παραμένετε δραστήριοι (ή ακόμα και να κινείτε απλώς τα πόδια σας όταν κάθεστε) θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη ροή του αίματός σας. Στόχος είναι να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι  (που συγκρατεί επιπλέον νερό στο σώμα), γι΄αυτό το λόγο πίνοντας περισσότερο νερό μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα αλατιού.

-Για να απαλύνετε το πρήξιμο, σηκώστε τα πόδια σας ή βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους σας ενώ είστε στο κρεβάτι.

-Συνιστάται να χρησιμοποιείτε παγοκύστες ή να κάνετε δροσερά ντους. Προσαρμόστε τη θερμοκρασία του νερού για να ταιριάζει στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Αν χρησιμοποιείτε πάγο, θυμηθείτε να το τυλίξετε πρώτα σε μια πετσέτα για να μην κάψει το δέρμα σας. Τα ψυκτικά τζελ και τα σπρέι μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

-Εάν ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να σας κάνει να αφυδατωθείτε, επομένως συνεχίστε να συμπληρώνετε τα επίπεδα υγρών σας με κανονικά ποτά.

Τέλος, εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγετε την αφυδάτωση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές.

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για υγιή οστά, δόντια και μύες, καθώς και για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D σας από το άμεσο ηλιακό φως όταν το δέρμα σας εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, το χρονικό διάστημα που χρειάζεστε στον ήλιο για να δημιουργήσετε αρκετή βιταμίνη D εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ώρα της ημέρας ή του έτους και από το πού βρίσκεστε στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πόσο χρόνο χρειάζεται στον ήλιο, αλλά όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορεί να χρειάζονται μόλις 10 λεπτά ηλιακού φωτός κάθε μέρα, ενώ εκείνοι με πιο σκούρο δέρμα μπορεί να χρειαστούν περίπου 25 λεπτά.

Πάνω στο θέμα της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι σημαντικό να λάβετε συμβουλές από τον γιατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνης D σας και θα σας συμβουλεύσει αναλόγως.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η ψωρίασή τους βελτιώνεται όταν είναι έξω στον ήλιο, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το ηλιακό φως βοηθά την ψωριασική αρθρίτιδα. Το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στα οπτικά συμπτώματα της ψωρίασης του δέρματος, αλλά δεν φαίνεται να βοηθά στα συμπτώματα των αρθρώσεων.

Προστασία του δέρματος

Αν και είναι σημαντικό να λαμβάνετε βιταμίνη D, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ορισμένα φάρμακα για την αρθρίτιδα μπορούν επίσης να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως.

-Περάστε χρόνο στη σκιά, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. κατά την διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού.

-Καλύψτε τα με ελαφριά ρούχα, ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου που τυλίγονται.

-Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με τουλάχιστον SPF15 και τέσσερα ή πέντε αστέρια UVA, το οποίο εφαρμόστε τακτικά και γενναιόδωρα σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματός σας.

Τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα και λύκο, καθώς και οποιοσδήποτε λαμβάνει ορισμένα φάρμακα, όπως η μεθοτρεξάτη, μπορεί να έχει δέρμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο, που μερικές φορές ονομάζεται φωτοευαισθησία, οπότε χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να μην εκτεθούν για πολύ ώρα στον ήλιο.