Τέλος η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ξεκινά η διάθεση ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

0
511

Από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους μπορούν στο εξής να παραλαμβάνουν 36 Φάρμακα Υψηλού Κόστος που χρειάζονται οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς με σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η ταλαιπωρία όλων αυτών των ασθενών αλλά και των συγγενών τους, που αναγκάζονταν να συνωστίζονται με τις ώρες στις ουρές της ντροπής των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ, φαίνεται ότι λαμβάνει τέλος μετά την σύμβαση του υπέγραψε ο ασφαλιστικός Οργανισμός με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ορίζονται στη νομοθεσία, ο ΕΟΠΥΥ έθεσε σε εφαρμογή τη διαδικασία διάθεσης Φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) προς τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί φάρμακα ογκολογικά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης  (Σ.Η.Π.). Πρόκειται για 36 σκευάσματα που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ.

Η διαδικασία παράδοσης από ιδιωτικά φαρμακεία είναι απλή: Ο δικαιούχος περίθαλψης αφού παραλάβει τη συνταγή από τον ιατρό του ή ενημερωθεί για τον κωδικό συνταγής (barcode) σύμφωνα με την ΠΝΠ στις 20/3/2020 (Α’ 68), μπορεί να καταχωρήσει το αίτημα του για την παραλαβή του φαρμάκου του από ιδιωτικό φαρμακείο με την είσοδο του στην εφαρμογή διάθεσης ΦΥΚ μέσω του συνδέσμου:

–    https://fykrandevou.eopyy.gov.gr/. Στην οθόνη που εμφανίζεται  επιλέγει την είσοδο στην εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών taxisnet, και αφού  επιλέξει

«εξουσιοδότηση» συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ του ώστε να γίνει η ταυτοποίησή του.

–    Με  την επιτυχή είσοδο στην εφαρμογή ο δικαιούχος  περίθαλψης   μπορεί να καταχωρήσει ένα νέο αίτημα του από την επιλογή «νέο αίτημα» όπου στο πλαίσιο που εμφανίζεται καταχωρεί τον κωδικό της συνταγής και εμφανίζεται το περιεχόμενο της συνταγής.

– Στις διαθέσιμες επιλογές του στην οθόνη είναι το ιδιωτικό φαρμακείο από το οποίο επιθυμεί να παραλάβει το φάρμακο του. Η αναζήτηση του ιδιωτικού φαρμακείου μπορεί να γίνει με πολλαπλά κριτήρια (επωνυμία, πόλη, νομός, επιλογή από χάρτη) και η επιλογή του γίνεται επιλέγοντας δίπλα στην επωνυμία.

– Στην συνέχεια ο ασφαλισμένος μπορεί να καταχωρήσει στο σύστημα συνοδευτικά σχόλια και να επιλέξει την αποστολή ενημερωτικού email για την εξέλιξη του αιτήματος.

– Για την ολοκλήρωση της καταχώρησης του  αιτήματος  ο  ασφαλισμένος  επιλέγει «Υποβολή Αιτήματος».

– Σε κάθε σημείο της εφαρμογής εμφανίζονται κατάλληλα μηνύματα για τη διευκόλυνση των χρηστών στην καταχώρηση των αιτημάτων.

– Ο δικαιούχος περίθαλψης ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την παραλαβή του φαρμάκου του όταν αυτό είναι  διαθέσιμο στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του.

– Επισημαίνουμε ότι όταν ο δικαιούχος περίθαλψης επιλέξει η συνταγή του να εκτελεστεί μέσω της ανωτέρω διαδικασίας η συνταγή εκτελείται μόνο στο ιδιωτικό φαρμακείο, κι όχι απευθείας στα φαρμακεία του  ΕΟΠΥΥ,  δηλαδή με την καταχώρηση του κωδικού συνταγής στην εφαρμογή, αυτή κλειδώνεται για εκτέλεση μόνο μέσω της ανωτέρω διαδικασίας.

Αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να συνεχίσει να εκτελεί τις συνταγές του μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δεν θα προβεί στην παραπάνω  διαδικασία.

Για την ενεργοποίηση της δράσης, παρακαλούνται οι Ιδιώτες Φαρμακοποιοί να ενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους, στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://fyk.eopyy.gov.gr/login.