Δύο χρόνια χωρίς νέα καινοτόμα φάρμακα στη Ελλάδα

0
271

Την ανάγκη για ουσιαστική χρηματοδότηση της δαπάνης φαρμάκου τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην εκδήλωση για την κοπή της πίτα  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου της Υγείας.

Ο  πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναγνώρισε  την πρόθεση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη για μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει για διαρθρωτικά μέτρα, τονίζοντας ότι ανέφερε, εκπρόσωποι του συνδέσμου έχουν συναντηθεί τρείς φόρες με τον υπουργό σε διάστημα ενός μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Παπαδημητρίου, το 2023 η φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 7 δις ευρώ, από τα οποία μόνο τα 2,8 δις ευρώ ήταν η συμμετοχή της Πολιτείας.

«Οι επιπτώσεις της κρίσης δυστυχώς συνεχίζονται και μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια. Το σύστημα υποχρηματοδοτήθηκε διαχρονικά και αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα που μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.» ανεφερε ο κ. Παπαδημητριου.

Από τη δημόσια υποχρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση του φαρμάκου επί της ουσίας από τη φαρμακοβιομηχανία, ο αντίκτυπος στους ασθενείς είναι άμεσος. Μία από τις συνέπειες όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ είναι η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες: « Η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων καθυστερεί πλέον έξι μήνες περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν και έχει φτάσει σήμερα τα δύο χρόνια το χρονικό διάστημα για να έρθει νέο σκεύασμα στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι «Η ανάγκη για ουσιαστικές, αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις στη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης και της πολιτικής για το φάρμακο είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ και την ανάγκη αυτή αντιλήφθηκε αμέσως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις του στο σύντομο διάστημα που έχει αναλάβει Υπουργός Υγείας και μάλιστα και με προσωπικό κόστος για τον ίδιο. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων και θα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό στο β’ εξάμηνο του 2024 να δούμε τί λειτούργησε και τί όχι και να συμφωνήσουμε ένα πλάνο διατήρησης ή επέκτασης των μέτρων, πάντα σε συνδυασμό με σταδιακή ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης στο φάρμακο.»

Ακόμη μία συνέπεια είναι η υστέρηση στην προσέγγιση κλινικών μελετών. Η χώρα μας απορροφά μόλις 100 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες. «Κύριε Υπουργέ, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων και να συμφωνήσουμε ένα πλάνο διατήρησης ή επέκτασης», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρήζει μεταρρυθμίσεων. Όποιος δεν το βλέπει πάσχει μόνο από ιδεολογική τύφλωση, από κανέναν άλλο λόγο. Δεν γίνεται να μην βλέπεις ότι το σύστημα έχει κολλήσει και χρειάζεται τώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να πάει μπροστά και να παρέχει στους συμπολίτες μας το επίπεδο υγείας που τους χρειάζεται. Αλλά πρέπει από την άλλη να εξηγήσουμε και στον ελληνικό λαό με θάρρος ότι Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει. Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Εγώ δεν είμαι θαυματοποιός, ένας απλός Υπουργός είμαι. Έχω όμως πρόθεση να πάρουμε μια σειρά ισορροπημένων μέτρων που θα δείξουν ότι το Κράτος ούτε κάνει διακρίσεις μεταξύ των μελών του ΣΦΕΕ, ούτε θέλει να ευνοήσει τον έναν έναντι του άλλου. Αυτό που θέλει είναι να συνδυάσει τις πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης του φαρμάκου που αντέχει η ελληνική οικονομία. Ο μόνος μας σκοπός είναι στους περιορισμένους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας να κάνουμε την δικαιότερη και πιο αποτελεσματική κατανομή. Και για αυτό εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μου νυχθημερόν.»

Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε: «Ο καθένας μας πρέπει να καταλάβει την ευθύνη που έχει έναντι πρώτα από όλα του ελληνικού λαού, στον οποίο πρέπει να εξασφαλίσουμε καλό και ποιοτικό φάρμακο κάθε μέρα όταν το χρειάζεται, αλλά και τις καινοτόμες θεραπείες που μπορεί να του σώσουν τη ζωή όταν κανένα άλλο από τα προηγούμενα φάρμακα δεν λειτουργεί για να σώσουν τη ζωή τους. Και τα δύο είναι ευθύνη μας. Την πρώτη, θα την κάνουμε με την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων. Τη δεύτερη, με την εξοικονόμηση δαπάνης για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την έλευση νέων φαρμάκων. Και θα δείτε ότι όλα σιγά-σιγά θα μπουν σε μια σειρά και θα βρούμε την άκρη.»

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κυρία Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή στην ομιλία της τόνισε: «Η καινοτομία φέρνει μαζί της πολλαπλά και τεράστια οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για την κοινωνία συνολικά, γιατί η καλύτερη υγεία μεταφράζεται σε ευημερία για τους πολίτες και κατ’ επέκταση σε εξοικονόμηση πόρων στο Σύστημα.»