Οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης και της πνευμονίας φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης Alzheimer.

0
226

Θα μπορούσαν τα εμβόλια κατά της γρίπης και της πνευμονίας να προστατεύουν από το Alzheimer; Φαίνεται πως ναι, λένε τώρα οι επιστήμονες  σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών που παρουσίασε η καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη στο University of Texas εξετάστηκαν τα αρχεία 9.000 ανθρώπων άνω των 60 ετών και βρέθηκε ότι όσοι έκαναν έστω και έναν εμβολιασμό της γρίπης είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ κι εκείνοι που έκαναν δύο ή περισσότερες φορές εμβόλιο είχαν επιπλέον 13% μικρότερο κίνδυνο.

Επίσης στο πλαίσιο έρευνας των Duke University και University of  North Carolina εξετάστηκαν αρχεία περισσότερων από 5.000 ανθρώπων, ηλικίας 65 ετών και άνω, και βρέθηκε ότι αυτοί που έκαναν εμβόλιο πνευμονίας πριν από την ηλικία των 75 ετών είχαν 25-30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ: «Ίσως αυτό το εμβόλιο να είναι μία μέθοδος προφύλαξης από τη νόσο Αλτσχάιμερ», είπε η κ. Τσολάκη.

H πρόληψη του Αλτσχάιμερ ξεκινάει από την εφηβεία

«Η πρόληψη της άνοιας αποτελεί το επίκεντρο της παγκόσμιας ερευνητικής δραστηριότητας αφενός με προσπάθειες να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας από την εφηβική και τη μέση ηλικία, όταν ακόμη η άνοια φαίνεται μία απομακρυσμένη απειλή και αφετέρου στις μεγάλες ηλικίες, όταν όλοι είμαστε υποψήφιοι», πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

Σημείωσε ακόμη ότι πρόσφατη μελέτη που ανέλυσε με νέες μεθόδους τεχνολογίας και στατιστικής 396 εργασίες που αφορούν την πρόληψη της άνοιας κατέληξε σε 10 βέβαιους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι είναι: η έλλειψη νοητικής δραστηριότητας, η υπερομοκυστιναιμία, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος σε μεγάλες ηλικίες, η κατάθλιψη, το στρες, ο διαβήτης, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η υπέρταση στη μέση ηλικία, η ορθοστατική υπόταση, και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι πολύ πιθανοί παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία, η απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, η κακή ποιότητα ύπνου, η καρδιαγγειακή Νόσος, η ευθραυστότητα, η κολπική μαρμαρυγή και η έλλειψη βιταμίνης C. «Για τους περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες είχαμε ενδείξεις και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι μελέτες και ο τρόπος ανάλυσής τους δεν οδήγησε μέχρι τώρα σε κατευθυντήριες οδηγίες από υπεύθυνους οργανισμούς», πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ κινδυνεύουν περισσότερο από κορωνοϊό

Υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19 και αυξημένη θνητότητα παρουσιάζουν οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, σημείωσε η καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελισσάβετ Καπάκη.

« Ένα άτομο που έχει προβλήματα μνήμης και άνοια δυσκολεύεται με τις οδηγίες και την τήρηση των κανόνων υγιεινής σχετικά με τον κορωνοϊό, όπως να πλένει συχνά τα χέρια του και να κρατάει τις αποστάσεις. Οι σχετιζόμενες με την άνοια διαταραχές συμπεριφοράς και τα συνοδά προβλήματα υγείας, που συχνά συνυπάρχουν, επιτείνονται», τόνισε η κ. Καπάκη.

Νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την άνοια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν από άνοια 159.053 άτομα  ≥ 65 ετών (56.830 άνδρες, 102.223 γυναίκες) σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης, την οποία παρουσίασε ο καθηγητής Νευρολογίας Νικόλαος Σκαρμέας. Η συχνότητα της άνοιας ανέρχεται σε 1,47% στο γενικό πληθυσμό (1,07% στους άνδρες, 1,85% στις γυναίκες) και 7,55% στα άτομα  ≥ 65 ετών (6,09% στους άνδρες, 8,71% στις γυναίκες). Επίσης εκτιμάται ότι από Ήπια Νοητική Διαταραχή πάσχουν στην Ελλάδα 277.202 άτομα  ≥ 65 ετών (131.204 άνδρες, 145.997 γυναίκες).

Τι περιμένουμε για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Ο καθηγητής Νευρολογίας- Νευροψυχολογίας στο ΕΚΠΑ Γεώργιος Παρασκευάς σημείωσε ότι τα τελευταία 25 χρόνια, ακρογωνιαίο λίθο της θεραπευτικής στρατηγικής αποτελούν οι αναστολείς των χολινεστερασών και η μεμαντίνη που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των νοητικών συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ: «Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα σαφή αποτελεσματικότητα, πλην ίσως τριών. Απ’ αυτά, η αντουκανουμάμπη βρίσκεται σε στάδιο μελέτης των δεδομένων από τον FDA και η απόφαση αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα μπορούσε δυνητικά να αποτελεί μια θεραπεία, όχι συμπτωματική, αλλά τροποποιητική βασικών παθοβιοχημικών μηχανισμών της νόσου», σημείωσε ο κ. Παρασκευάς.