ΠΙΣ : “Αδιανόητη η αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την συνταγογράφηση των αντιβιοτικών”

0
305

Αλαλούμ με την απόφαση για την υποχρεωτική ιατρική συνταγή για τα αντιβιοτικά που υποτίθεται ότι ισχύει από σήμερα. Τελικά όμως η εφαρμογή της αναστέλλεται: «λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (π.χ. οδοντίατροι)» .Την εξήγηση αυτή αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε σημερινή του ανακοίνωση στην οποία ενημερώνει τα μέλη του: « ότι θα εκτελούν τις συνταγές αντιβιοτικών όπως σήμερα μέχρι νεωτέρας».

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του  Πανελλήνιου Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ο οποίος θεωρεί «αδιανόητο οι εμπορικοί λόγοι να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα και ο νόμος αυτός να έχει την τύχη άλλων νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έμειναν στα χαρτιά».

Μαλιστα στην ανακοινωση του χαρακτήρισε την αναστολή της απόφασης απαράδεκτη και σε λάθος στιγμή: «Και αυτό γιατί η Ελλάδα θωρείτε πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με τραγική συνέπεια  εκατοντάδες συνάνθρωποι μας να χάνουν ετησίως τη ζωή τους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, εξαιτίας των αντιβιοτικών που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσης της τονίζοντας : «Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη νόμου εδώ και 47 χρόνια, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Γι’ αυτό εξάλλου η όποια αναστολή για οποιαδήποτε πραγματικό ή προσχηματικό λόγο και του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, θα είναι απαράδεκτη και σε τελείως λανθασμένη χρονική στιγμή».

Να σημειωθεί ότι με  νόμο το Φεβρουαρίου του 2020, προβλέπεται και χειρόγραφη επιλογή όταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι εφικτή. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας η καθυστέρηση της εφαρμογής της απόφασης οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της πανδημίας η ΗΔΙΚΑ δεν είχε το χρόνο να ετοιμάσει τη σχετική πλατφόρμα με όλα τα αντιβιοτικά, που θα ενταχθούν στη λίστα για την άυλη συνταγογράφηση: ” Ο νόμος θα εφαρμοστεί και όποιος φαρμακοποιός δίνει χωρίς ιατρική συνταγή αντιβιοτικά παρανομεί” είπαν στο ygeia50plus.gr έγκυρες πηγές υπουργείου Υγείας. Μένει να δούμε την εφαρμογή του νόμου…