Κανένας νεκρός από Covid -19 για δεύτερο 24ωρο. Ποιες περιοχές δεν τις “άγγιξε” ο κορωνοϊός

0
322

Άλλα 20 νέα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό, ανακοινώθηκαν σήμερα και κανένας νέος θάνατος για δεύτερο 24ωρο, με αποτέλεσμα οι νεκροί να παραμένουν 183. Σύμφωνα με την νέα καθημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ συνολικά έχουν καταγραφεί 3.088 κρούσματα εκ των οποίων το 55% άνδρες αφορά άνδρες. Από αυτά τα 692 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.752  είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν έχουμε κανένα νέο καταγεγραμμένο θάνατο και παραμένουμε στους 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από αυτούς οι 56 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών και από αυτούς οι έξι  (42,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Έχουν λάβει εξιτήριο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 115 άτομα.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι χθες, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 237.276 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.062 (2.1%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό.

Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για τον Covid-19 απεικονίζεται η επιδημιολογική εικόνα της εξέλιξης του κορωνοϊού στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα απεικονίζονται οι έξι περιοχές της Ελλάδας που  συγκεντρώνουν το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και τρεις που δεν καταγράφεται κανένα κρούσμα από την αρχή που ξέσπασε η επιδημία στη χώρα μας.

Ειδικότερα πρόκειται για τους νομούς Λάρισας, Αργολίδας, Ξάνθης, Καστοριάς, Κοζάνης και το Άγιο Όρος, στις οποίες αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Μάλιστα το Άγιο Όρος και Καστοριά βρίσκονται στη λίστα από τον Μάρτιο.

Η παρουσία της Λάρισας οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τον οικισμό των Ρομά, ενώ της Αργολίδας αφορά στην εμφάνιση κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

Αντίθετα οι τρεις περιοχές που φαίνεται ότι ο Covid-19  δεν εμφανίστηκε είναι τα Γρεβενά, η Ευρυτανία και η Φωκίδα. Τα αίτια αναζητούνται αν και πολλοί εκτιμούν ότι το γεγονός ότι είναι ορεινά μέρη, αραιοκατοικημένα και οι κάτοικοι εφάρμοσαν κατά γραμμα τα μέτρα, ίσως να έχει σχέση  την απουσία του κορωνοϊού.