2 στους 3 Έλληνες θέλουν να χάσουν τα κιλά της πανδημίας και να ξαναβλέπουν τους φίλους τους

0
44

Να χάσουν βάρος, να κάνουν τσεκ -απ, να αρχίσουν να βλέπουν τους φίλους τους χωρίς περιορισμούς και να επιστρέψουν στην κοινωνική τους ζωή που έχασαν λόγω της πανδημίας. Αυτές είναι οι προτεραιότητες των Ελλήνων αλλά και Ευρωπαίων πολιτών από δέκα χώρες της Ε.Ε,  που ο Covid-19 τους έκλεισε στο σπίτι και εκτός από κιλά τους “φόρτωσε” και πολλά ψυχολογικά προβλήματα όπως στρες και κατάθλιψη!

Τα παραπάνω είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της IPSOS, η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες με πρωτοβουλία της HUAWEI. Αναλυτικά η νέα έρευνα της IPSOS, που διεξήχθη σε Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία αποκαλύπτει τις δραματικές αλλαγές που έφερε η πανδημία τόσο στη φυσική κατάσταση όσο και στην ψυχική υγεία των πολιτών όπως: αύξηση βάρους, κακή φυσική κατάσταση, άγχος, αϋπνία, πεσμένη διάθεση είναι λίγα μόνο από τα συμπτώματα που προκάλεσαν οι μήνες καθιστικής ζωής και περιορισμένης κοινωνικοποίησης. Αυτά είναι τα κακά νέα που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον θέλουν να απαλλαγούν από τα «απόνερα» της πανδημίας και να κάνουν μια νέα αρχή καθώς διανύουμε το τέλος αυτής της φοβερής ταλαιπωρίας που έφερε η πανδημία στη ζωή μας. Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας.

Καθιστική ζωή και αύξηση βάρους

Μία από τις πιο συνήθεις επιπτώσεις της πανδημίας και στη χώρα μας ήταν η αύξηση βάρους, σύμφωνα με την έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, το 61% των Ελλήνων δηλώνει πως έβλεπε πολύ περισσότερη τηλεόραση, το 36% χρειάστηκε να διακόψει τις αθλητικές του δραστηριότητες και το 39% άρχισε να καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ή να έχει ανθυγιεινή διατροφή. Αυτοί μπορεί να είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους κατά μέσο όρο το 39% των Ελλήνων είδε το βάρος του να αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 7,4 κιλά. Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως επίσης είχαν αντίκτυπο στη συνολική φυσική κατάσταση των πολιτών ήταν οι διαταραχές ύπνου και τα υψηλά επίπεδα άγχους, συμπτώματα από τα οποία υπέφερε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τους τελευταίους μήνες.

Τι συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη; Το 38% των ερωτηθέντων από τις 10 χώρες που συμμετείχαν δήλωσαν ότι πήραν βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που επιδείνωσε τη συνολική φυσική και ψυχολογική κατάσταση, καθώς η αύξηση βάρους δεν έχει βέβαια επιπτώσεις μόνο στην εμφάνιση, αλλά ενδεχομένως και στην υγεία, την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. 

Ώρα για αλλαγή: άθληση, νέα χόμπι, παρακολούθηση υγείας

Το ελπιδοφόρο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι πως οι ερωτηθέντες δηλώνουν πρόθυμοι να βελτιώσουν την υγεία τους. Κατά μέσο όρο: το 63% των ερωτηθέντων από τις 10 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται την ανάγκη να φροντίσουν την υγεία τους και  το 46% σχεδιάζει να χάσει βάρος.

Όσον αφορά τους Έλληνες, το 70% του πληθυσμού δηλώνει πως θα βελτιώσει την υγεία του με την απώλεια βάρους, το 67% σχεδιάζοντας ένα πλήρες ιατρικό check-up, το 62% συμμετέχοντας σε αθλητικές δραστηριότητες, το 53% κάνοντας ένα νέο άθλημα.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Σύμφωνα με την έρευνα το  46% των Ελλήνων αισθάνονται πως βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και το 66% δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν επιτέλους κάτι για αυτό.

Αναλυτικά το 63% των Ελλήνων άρχισε να υποφέρει από άγχος, το 35% να έχει προβλήματα με τον ύπνο, το 40% αναγκάστηκε να ξεκόψει με τους φίλους του και το 38% χρειάστηκε να εγκαταλείψει ή να περιορίσει τα χόμπι του.

Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, οι ερωτηθέντες σχεδιάζουν να περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, να ανακαλύψουν ένα νέο χόμπι και να βρίσκονται πιο συχνά με τους φίλους τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας  ΕΔΩ